Arabische verpleger zegt het ‘Shema’-gebed voor stervende Joodse patiënt

Ibrahim Maher, de hoofdverpleegkundige van de COVID-eenheid in het Ha’Emek Medical Center in Afula. Foto via Ha-Emek ziekenhuis

De coronapandemie brengt wereldwijd verdriet, maar zorgt soms ook voor hartverwarmende verhalen over mensen die alles opzij zetten om anderen te helpen. Ibrahim Maher, hoofverpleegkundige op de COVID-19 afdeling van Ha’emak Medical Center in Afula is zo iemand.

Shlomo Galster, een Chasidische man uit Noord-Israël, ontwikkelde meer dan een maand geleden COVID-19 en werd opgenomen in het Ha’emek Medisch Centrum in Afula. Donderdagochtend kreeg zijn familie te horen dat hij op zijn sterfbed lag en dat het tijd was voor hen om afscheid te nemen, schrijft Israel Hayom.

Verplegend personeel op de COVID-eenheid van het medisch centrum realiseerden zich dat er weinig tijd was en dat het onwaarschijnlijk was dat zijn familie op tijd zou arriveren om het traditionele “Shema Yisra’el” gebed voor de stervenden te kunnen zeggen.

De hoofdverpleegkundige op de COVID-19 afdeling, Ibrahim Maher een moslim, die Galster had verpleegd sinds hij in het ziekenhuis was opgenomen, stapte binnen en reciteerde het Shema-gebed voor hem, zonder de precieze bewoording van het Hebreeuwse gebed uit het hoofd te kennen.

“Ik wist dat hij een religieus man was en dat het belangrijk voor hem was dat zijn familie met hem bad”, zei Maher tegen Israel Hayom. ‘Ik ken het hele gebed niet precies, maar ik wist hoe belangrijk het was dat hij de woorden ‘Shema Yisrael’ hoorde voor hij zou sterven. We kenden hem en zijn familie. We hielden van hem. We baden met hem, voor zijn eigen bestwil en voor zijn gezin. ‘

‘Het was me duidelijk dat hij wilde dat we het Shema-gebed voor hem reciteerden. We hebben één God,’ vervolgde Maher.

Toen de familie van Galster het ziekenhuis bereikte, werd hun pijn verzacht door te weten dat hun geliefde in ieder geval het Shema-gebed had gehoord voordat hij overleed en ze bedankten Maher voor zijn onverwachte vriendelijke daad.

Galsters dochter vertelde Israel Hayom: “Het was een moeilijke, trieste dag. Mijn vader hield nooit op met praten over de toegewijde zorg die hij kreeg en hoe dankbaar hij was voor Maher en het hele team.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)