Twee 1800 jaar oude sarcofagen ontdekt in Safaripark Ramat Gan tijdens bouwwerkzaamheden

De beide sarcofagen. Foto Yoli Schwartz Israel Antiquities Authority

Tijdens voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe complex in het Safaripark Ramat Gan deden de bouwvakkers een wel heel ongewone ontdekking tijdens de grondwerkzaamheden, zij vonden twee unieke 1.800 jaar oude sarcofagen.

Naar later bleek waren deze sarcofagen waren de kisten jaren geleden al eens gevonden in de buurt van de huidige parkeerplaats van de het safaripark en werden de sarcofagen toen verplaatst naar een locatie in de buurt van de dierenkliniek en het Afrikaanse savannegebied. Maar door de jaren heen werden ze vergeten en werden ze bedolven onder zand en dichte vegetatie.

Foto Yoli Schwartz Israel Antiquities Authority

Toen de werkzaamheden aan het nieuwe natuurziekenhuis een paar dagen geleden begonnen, zag Rami Tam, hoofd van de Afrikaanse savannegebied, tijdens de graafwerkzaamheden de twee doodskisten uit de grond steken.

Hij belde snel Shmulik Yedvab, directeur diergezondheid en management, die de vondst kwam bekijken en contact opnam met Alon Klein en Uzi Rothstein van de Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority. De inspecteurs konden hun ogen nauwelijks geloven en waren verbaasd om dit soort sarcofagen in het Safaripark te zien. Na grondig onderzoek bevestigden ze de hoge leeftijd van de unieke vondst.

Op basis van de stenen en hun sierlijke versieringen waren de sarcofagen bedoeld voor mensen met een hoge status die kennelijk bij het Safaripark waren begraven.

Archeologen onderzoeken de sarcofagen. Foto Yoli Schwartz Israel Antiquities Authority

Volgens archeologen van de Israel Antiquities Authority zijn de sarcofagen ongeveer 1.800 jaar oud en dateren ze uit de Romeinse tijd. Ze zijn versierd met symbolische schijven, om de ziel te beschermen en te begeleiden op haar reis naar het hiernamaals, en bloemenslingers, die ook in de Hellenistische periode vaak werden gebruikt om sarcofagen te versieren. Tussen de guirlandes zijn ovale leeg gelaten gedeelten, waarvan de archeologen denken dat ze oorspronkelijk bedoeld waren om te worden gevuld met een gebruikelijk druivencluster-motief, maar om een ​​onbekende reden bleef het werk onvoltooid.

De sarcofagen, gemaakt van lokale steen, waarschijnlijk uit de heuvels van Judea of ​​Samaria, zijn lokaal geproduceerde imitaties van de prestigieuze sarcofagen gemaakt van Proconnesiaans marmer van het Turkse eiland Marmara.

Foto Yoli Schwartz Israel Antiquities Authority

De twee sarcofagen hebben identieke versieringen en ze kunnen zijn gemaakt voor een man en vrouw, of voor leden van dezelfde familie. De exacte herkomst van de sarcofagen is niet bekend, maar ze werden waarschijnlijk begraven nabij het Safaripark, in wat vroeger bekend stond als de regio van Messubim, de plaats van het oude Bnei Brak in de Romeinse tijd, zoals ons bekend is uit de Pesach Haggadah.

De rijke eigenaren van de sarcofagen zijn begraven met hun persoonlijke grafgoederen, en hadden geen idee dat de doodskisten een ‘ereplaats’ zouden vinden naast giraffen, olifanten en een vogelkwekerij.

De sarcofagen zijn overgebracht naar hun rechtmatige locatie in de opslagplaatsen van Israeli National Treasures.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)