Voor de nazi’s verborgen Nederlandse Thora-rol keert na 80 jaar terug in Joodse handen

A.De verloren Tora-rol van Dordrecht, Nederland, werd in goede staat gehouden door een familie. Foto NIK, via JTA

Een Thora-rol die tijdens de Duitse bezetting uit een Nederlandse synagoge verdween, is 80 jaar later herontdekt en teruggegeven aan de Joodse gemeenschap.

De rol, die intact lijkt te zijn en sinds de Tweede Wereldoorlog in uitstekende staat is gehouden, behoorde volgens Chris den Hoedt, voorzitter van de orthodoxe Joodse Gemeente Rotterdam toe aan een synagoge in Dordrecht, aldus de Jewish Telegraphic Agency, JTA.

De familie Pennings uit Dordrecht hield de Thora-rol jarenlang in opslag totdat een van de familieleden aan Kees Weltevrede, een plaatselijke historicus, vertelde dat ze een Thora-rol van onbekende oorsprong in haar huis hadden. Weltevrede benaderde het NIK, wiens leden enthousiast reageerden op deze vondst.

“Decennia lang wist niemand wat er met de Thora-rol in Dordrecht was gebeurd, er werd gewoon van uitgegaan dat hij verloren was gegaan, zoals zoveel andere religieuze artefacten die verloren zijn gegaan in de Holocaust”, zei hij.

Het is de familie Pennings niet bekend hoe ze de Thora-rol, die ze deze week aan het NIK hebben teruggegeven, in bezit hebben gekregen, vertelde den Hoedt aan JTA.

Nadat synagogen door de nazi-bezetting van Nederland in 1940 werden gesloten, werden de boekrol en enkele andere religieuze relikwieën bewaard door Meijer Michiel Cohen, een plaatselijke jood die een metaalfabriek bezat. Hij overleefde de Holocaust, maar was ernstig getraumatiseerd.

Een andere handelaar, Aart Bezemer, kocht de fabriek van Cohen. Hij gaf de rol aan Kees Pennings, een gerespecteerde leraar uit Dordrecht, die in 2001 stierf. Zijn weduwe, Tineke, vertelde de historicus over de rol, die leidde tot de terugkeer van de Thora-rol in Joodse handen.

Van de honderden Joden die in Dordrecht woonden, overleefden er slechts ongeveer 60 de Holocaust, blijkt uit een artikel dat donderdag in het AD is gepubliceerd over de Thora-rol. In de jaren tachtig hield de gemeenschap op te bestaan.

De rol, die uitgerold ongeveer 45 meter lang is, wordt nu onderzocht om te bepalen of hij nog steeds bruikbaar is voor aanbidding en of hij enige schade heeft die gerestaureerd moet worden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)