Israël opent winkels, entertainment, cultuur en meer

De ‘Green Pass’. Foto ministerie van Volksgezondheid Israel.

Vandaag, zondag, is het dan eindelijk zover en zijn winkels en winkelcentra, sportscholen, culturele instellingen, bibliotheken, musea en hotels weer toegankelijk! Het is de eerste stap van Israël terug naar normaal.

Veel inwoners kijken er al lang naar uit om weer te gaan winkelen, sporten of gewoon naar een cultureel evenement te kunnen gaan.

Wel geldt dat alleen degenen die tweemaal zijn gevaccineerd of zijn hersteld van COVID-19, mogen deelnemen aan sport- en cultuurevenementen of naar een hotel en zwembad kunnen gaan.

Daarvoor moet men in het bezit zijn van de door het ministerie van Volksgezondheid gelanceerde ‘Green Pass‘. Een applicatie die moet worden gedownload in de Google Playstore of de iPhone Appstore.

In die app zit een ‘knop’ die je indrukt. Het ministerie verzendt vervolgens de vaccinatie gegevens naar de gedownloade app.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zei naar verluidt dat “als er schendingen van de Green Pass-regeling waren, hij niet zou aarzelen om de economie opnieuw te sluiten”, aldus meldt Channel 13.

Op 19 februari was in Israël bijna 50% van de daarvoor in aanmerking komende bevolking gevaccineerd. Een totaal van 4.25 miljoen mensen waarvan 2,88 miljoen ook de tweede vaccinatie heeft gekregen, volgens gegevens van OurWorldinData.

Voor winkelcentra gelden er echter wel beperkingen. Foodcourts en eetruimtes zijn gesloten, beurzen zijn verboden en zitjes, stoelen en tafels zijn verwijderd. Ook zullen digitale methoden worden gebruikt om het aantal bezoekers van het winkelcentrum op bij te houden. Daarnaast zullen er toezichthouders aanwezig zijn om te voorkomen dat teveel mensen op een plek samenkomen.

De stap die vandaag is gezet maakt deel uit van een drie-stappenplan om geleidelijk alles in Israël voor het gevaccineerde publiek te heropenen.

De volgende fase is op 7 maart waarbij ook restaurants en andere instellingen voor gevaccineerde bezoekers open zullen gaan en het hele schoolsysteem in de zogenaamde ‘groene en gele’ steden zal worden geopend.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)