In Israël komt nood-WiFi voor plekken waar geen telefoonbereik is

Screenshot Channel 12 news

Bijna drie jaar geleden, april 2018 maakte een groep van 25 tieners die naar een pre-militaire academie zouden gaan een tocht door de Tzafit-stroom, een droge rivierbedding in de buurt van de Dode Zee. Terwijl ze door de afgelegen rivierbedding trokken, rolden zware regenbuien de woestijn in, waardoor de rivierbedding snel veranderde in een woeste rivier waardoor 10 van hen verdronken.

Dit noodlottige ongeluk lag aan de basis om te komen tot een nood-wifi systeem voor plekken waar geen telefoonbereik is, zodat wandelaars (hikers) weten dat ze in geval van nood de hulpdiensten kunnen bereiken, zelfs als ze ver van de bewoonde wereld zijn.

Het off-grid apparaat, SOS WiFi (Hebreeuwse website), zendt een signaal uit waarmee mobiele telefoons zonder kosten verbinding kunnen maken met het internet, zelfs in enkele van de meest afgelegen delen van het land, waardoor wandelaars gewaarschuwd kunnen worden voor gevaar en een reddingslijn hebben naar de buitenwereld als ze in nood zijn.

“De tragedie heeft ons echt wakker geschud”, zegt Avishai Berman CEO van Bein Hashitin, de educatieve non-profitorganisatie die achter de ontwikkeling van SOS WiFi zit, en educatieve programma’s organiseert in de Arava-woestijn in het zuiden van Israël, waaronder een pre-militaire academie.

Ter illustratie. Foto Bein Hashitin

‘Er is geen week dat we er niet over praten. Ons antwoord was om te proberen iets te ontwikkelen dat verder gaat dan alles wat er nu mogelijk is, iets groters, dat mensen zou helpen veiliger te wandelen,” aldus Berman.

Tot nu toe zijn er al meer dan 20 van de apparaten getest en in gebruik in een dozijn natuurreservaten, in samenwerking met de Israel Nature and Parks Authority, met plannen om er tegen het einde van het jaar nog eens 40 te installeren. Volgens Berman hebben de toestellen hun waarde al bewezen bij enkele tiental incidenten in het noorden en zuiden van het land.

In één voorbeeld was een gids met een groep aan de Zavitan-rivier in de Golanhoogten in het noorden van Israël toen hij in elkaar stortte en bewusteloos raakte. Iemand in de groep kon het wifi-signaal gebruiken om een ​​video van het incident naar de hulpdiensten te sturen en advies te krijgen over wat te doen.

SOS WiFi maakt gebruik van beamforming, een technologie die een draadloos signaal van een antenne op hoge grond richt op een specifiek ontvangend apparaat, in dit geval een kleine router die werkt op zonne-energie die op een moeilijk bereikbare locatie is geplaatst, zoals een rivierkloof.

Bein Hashitin werkt nauw samen met de verschillende hulpdiensten en streeft ernaar om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om via de homepage van SOS Wifi contact op te nemen met de betreffende dienst.

Berman zei dat het project zowel tijd en geld als levens zou besparen, aangezien het zoeken naar helikopters kostbaar is en vaak tijd nodig heeft om mensen in nood te vinden. Hoewel GPS-signalen niet afhankelijk zijn van mobiele verbindingen, zijn ze vaak zwak of vallen ze weg in gebieden met een zware boombedekking of diepe, smalle kloven.

Als onderdeel van de pilot zijn al apparaten geïnstalleerd langs delen van de volgende rivierbeddingen: Keziv en Amud in West-Galilea, Zavitan op de Golanhoogten, Og en Darga op de Westelijke Jordaanoever, Tseelim en Ashalim bij de Dode Zee, en Hatira en Hawwa in de centrale Negev.

SOS WiFi-borden zijn geplaatst bij de ingangen van de reservaten waar het project actief is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!