Besmettingen in Israël blijven hoog

Premier Netanyahu tijdens de persconferentie op dinsdag 2 februari. Screenshot Channel 13 news

Terwijl premier Netanyahu en de minister van Volksgezondheid op dinsdagavond tijdens en ingelaste persconferentie probeerden uit te leggen hoe goed Israël het doet in de strijd tegen het COVID-19 virus, blijven de dagelijkse besmettingscijfers het tegendeel bewijzen.

Op woensdagochtend maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat er op dinsdag ruim 88.000 mensen op het coronavirus zijn getest van wie er 7.919 (9,3%) positief op het virus werden getest.

Uit de gegevens blijkt ook dat 1.074 van de patiënten in ernstige toestand verkeren waarvan er 371 als kritiek worden beschouwd, waarvan 292 aan de beademing zijn aangesloten.

Het aantal doden is opgelopen tot 4.888 nadat op dinsdag 31 mensen aan het virus overleden.

Volgens gezondheidsfunctionarissen zijn 73.707 Israëli’s op dit moment met het virus besmet, waarvan bijna een derde in Jeruzalem woont, met een grote ultraorthodoxe gemeenschap. Andere steden met een ultraorthodoxe bevolking laten ook een hoog infectiepercentage zien, waarbij Bnei Brak een positiviteits percentage van 16% van de uitgevoerde tests laat zien en de nederzetting Modi’in op de Westelijke Jordaanoever een positiviteits percentage van 21% heeft.

Het vaccinatie programma zal de komende dagen worden opengesteld voor alle leeftijden nu blijkt dat de ziekenfondsen grote moeite hebben hun leden te vaccineren nadat het grootste deel van de eerste vaccinaties aan de leeftijdsgroepen vanaf 35 jaar zijn gegeven.

Op dinsdagavond verschenen premier Netanyahu en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein tijdens een ingelaste persconferentie op televisie, waarbij zij probeerden de Israëlische bevolking uit te leggen hoe goed Israël het doet in de strijd tegen het coronavirus.

Netanyahu zei o.a. dat in Engeland drie maal zoveel mensen zijn overleden aan het virus, zonder er bij te zeggen dat er in Engeland ruim 66 miljoen mensen leven tegen Israël 9.3 miljoen.

Edelstein sprak zich uit tegen het eindigen van de lockdown op vrijdagochtend 7 uur, zoals dat eerder was aangekondigd, door te spreken over “Black Friday” met honderden doden als gevolg omdat mensen er op uit gaan, zonder te vermelden dat winkels en horeca op vrijdag nog steeds gesloten zullen zijn.

Ook werd duidelijk dat erbinnen de regering twee kampen bestaan die ieder een andere exit strategie voorstellen.

Aan de ene kant Netanyahu en Edelstein die voorstander zijn van het voortzetten van de lockdown en daarbij behorende strike beperkingen, terwijl aan de andere kant Gantz met het voorstel kwam om ‘rode steden ‘van de buitenwereld af te sluiten’ en groene steden met een lage besmettingsgraad meer activiteiten toe te staan, zoals het openen van scholen en het toestaan van één op één diensten zoals kappers, schoonheidssalons en het afhalen van eten in restaurants.

Dit plan werd al afgelopen zomer voorgesteld door Naftali Bennett, maar afgewezen door Netanyahu omdat als gevolg voornamelijk ultraorthodoxe wijken en steden zullen worden afgesloten omdat daar de besmettingsgraad twee tot drie keer hoger is dan in andere plaatsen in Israël en Netanyahu daardoor de steun van de drie ultraorthodoxe partijen in zijn coalitie zal verliezen.

Later op woensdag zal er binnen de regering worden gesproken of de lockdown wordt verlengd, hetgeen niet zonder slag of stoot zal gaan omdat steeds duidelijker wordt dat beslissingen genomen worden uit politiek oogpunt vanwege de komende verkiezingen en niet gebaseerd zullen zijn op de adviezen van de verschillende experts.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)