Israëlisch bedrijf biedt steden realtime gegevens over afvalverwerking

Vuilnis auto met sensoren. Foto GreenQ

Twee oude vrienden uit Haifa, Shlomy Ashkenazi en Meir Dudai, realiseerden zich in 2015 dat de afvalinzameling in Israël een industrie was die in het verleden leefde.

Veel andere sectoren waren begonnen met het integreren van data en Intenet of Things (IoT) technologie in hun oplossingen, maar de afvalverwerking in Israël was in jaren niet veranderd. Directeuren afvalbeheer bij gemeenten bleven blind, want ze wisten bijna niets van hun vuilniswagens.

En zo werd het “Internet of Garbage (IoG)” het internet van afval geboren, schrijft Andrew Jacobson in het financiële dagblad Calcalist.

GreenQ valideerde hun model al vroeg. Toen het bedrijf in 2017 voor het eerst zijn sensoren op de vuilniswagens van Herziliya installeerde, kregen ze een telefoontje van de stad dat er iets mis was. “We zien geen gegevens”, zeiden ze, verwijzend naar het webgebaseerde platform. De oprichters haastten zich naar de gemeente om het te onderzoeken en ontdekten dat de betreffende vuilniswagen de hele dag op een parkeerplaats had gestaan ​​in plaats van afval op te halen. De gemeente had het niet geweten.

Met zijn vuilniswagensensoren en webgebaseerde applicatie stelt GreenQ’s geconnecteerde technologie gemeentes en aannemers in staat ogen en oren door de stad te hebben. De verzamelde gegevens omvatten vrachtwagenroutes, het volume van het ingezamelde afval en meer, waardoor de stad ervoor kan zorgen dat elke bewoner de juiste ophaalservice krijgt, en allemaal in realtime.

In vergelijking met internationale concurrenten, die vaak de bevestiging van een apparaat aan zowel bakken als vrachtwagens nodig hebben, bevestigt GreenQ zijn sensor op vrachtwagens van elk type, een eenvoudig proces dat slechts een paar uur in beslag neemt.

Met de verzamelde gegevens besparen gemeenten en aannemers geld en verminderen ze de vervuiling. In Herzliya resulteerden de inspanningen van GreenQ in de annulering van één wekelijkse ophaaldag, een vermindering van 53% in het dieselverbruik, een vermindering van 30% in de rijafstand van vrachtwagens en een vermindering van 53% in de CO2-uitstoot.

Als een stad bijvoorbeeld ontdekt dat afvalvaten in een bepaalde buurt voor 60% leeg zijn, kan het de dienstverlening terugbrengen tot twee dagen per week in plaats van drie.

Afvalbeheer is over het algemeen een van de vijf belangrijkste uitgaven van een gemeente, volgens GreenQ en Roi Peretz, een promovendus bij de afdeling Milieutechniek aan de Universiteit van Tel Aviv, en besteedt vaak tientallen miljoenen sjekels aan inzameling en verwijdering per jaar.

“Monitoring van afvalinzameling is een zeer krachtig instrument”, zegt hij. “Als je erachter kunt komen wie precies hoeveel van welk type afval erin stopt, kunnen steden hun inzameling en recycling optimaliseren, geld besparen en uiteindelijk afval verminderen.”

Volgens de wereldwijde afvalindex van Sensneo voor 2019 stond Israël op de 7e plaats wat betreft geproduceerd afval per hoofd van de bevolking. Samen met de dichtbevolkte bevolking en de beperkte ruimte van Israël zijn deze storttrends niet duurzaam, vertelde Peretz aan CTech.

Maar er is hoop. Kfar Saba bijvoorbeeld, de geboorteplaats van Peretz en een van de weinige gemeenten met continue afvalinzameling, is actief op zoek naar technologische oplossingen om afval te verminderen. Het doel van de gemeente, vertelde Peretz aan CTech, is om een ​​afvalvrije stad te worden door een combinatie van een groter recyclingbewustzijn, het aanmoedigen van afvalscheiding en het introduceren van op data gebaseerde technologische oplossingen voor het inzamelen van afval.

In 2018 werd GreenQ gekozen door URBAN-X, een in New York gevestigde accelerator, om zich bij zijn vijfde cohort aan te sluiten. Het bedrijf telt momenteel meer dan 11 Israëlische steden als klanten en is begonnen met de eerste stappen om uit te breiden naar de Verenigde Staten en Europa. Het is momenteel op zoek naar bijkomende strategische partners die actief zijn in automatisering of technologie-integratie.

Aanvankelijk verkocht het bedrijf rechtstreeks aan steden en hun aannemers, maar richt zich sinds medio 2019 op verkoop via distributeurs, die meer bereik hebben, vooral op de internationale markt.

Wereldwijde concurrenten op het gebied van slim afvalbeheer zijn onder meer meer volwassen bedrijven zoals Moba Mobile Automation (VS) en AMCS Group (Ierland), evenals kleinere bedrijven zoals Sensoneo (Slowakije) en ECube Labs (Zuid-Korea).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)