Israëlische bedrijf heeft de eerste in een laboratorium gekweekte rib-eye steak gemaakt

De eerste in een laboratorium gekweekte rib-eye steak. Foto Aleph Farms

Het Israëlische bedrijf Aleph Farms heeft in een gezamenlijke verklaring met het Technion Institute of Technology bekend gemaakt dat de unieke driedimensionale bioprinttechniek van het bedrijf een rib-eye steak had opgeleverd met alle “kenmerken van een heerlijke malse, sappige ribeye steak zoals je ook bij de slager zou kopen”.

Het bedrijf beweert dat het in staat is om “heerlijke biefstukken” te kweken uit niet-genetisch gemanipuleerde cellen uit een koe, en dat de methode veel minder middelen gebruikt dan nodig is om een ​​heel dier voor vlees te fokken en zonder dat er antibiotica bij nodig is.

Aleph heeft nu het vermogen “om elk type rib-eye te produceren en is van plan zijn portfolio van kwaliteitsvleesproducten uit te breiden”, zei het bedrijf.

Twee jaar geleden kweekte Aleph Farms een dunne biefstuk op een vergelijkbare manier, maar zonder 3D-printen. De nieuwe technologie maakte het mogelijk om een ​​dikker product te creëren.

“We erkennen dat sommige consumenten hunkeren naar dikkere en vettere stukken vlees”, zei Didier Toubia, medeoprichter en CEO van Aleph Farms, in de verklaring. “Deze prestatie vertegenwoordigt onze toewijding om te voldoen aan de unieke voorkeuren en smaakpapillen van onze consument, en we zullen ons aanbod geleidelijk blijven diversifiëren.”

Hij zei dat het doel is “het vervullen van onze visie om een ​​wereldwijde transitie van het voedselsysteem te leiden naar een duurzamere, rechtvaardige en veilige wereld.”

De bioprinttechnologie maakt gebruik van “natuurlijke bouwstenen van vlees” die zijn ontwikkeld op basis van echte koeiencellen, die vervolgens worden aangemoedigd om te groeien, differentiëren en op elkaar in te werken om de textuur en kwaliteiten van een echte biefstuk te verkrijgen.

Het proces omvat geen genetische manipulatie of onsterfelijkheid, een methode die ervoor zorgt dat cellen zich voor onbepaalde tijd voortplanten. Bovendien gebruikt de methode voor het kweken van de cellen geen serums afkomstig van geslachte dieren, merkte het bedrijf op.

“We hebben de barrières doorbroken om nieuwe variëteiten te introduceren in de gecultiveerde stukken vlees die we nu kunnen produceren”, zei professor Shulamit Levenberg, professor Biomedische Technologie van Technion, die Alephs belangrijkste wetenschappelijke adviseur is. “Terwijl we naar de toekomst van 3D-bioprinting kijken, zijn de mogelijkheden eindeloos.”

Swabs worden genomen van twee koeien en gekweekt in couveuses, genaamd Alberto en Gertrude, naar de donorkoeien, meldde de Daily Mail .

Er worden vier verschillende soorten cellen geproduceerd – steuncellen, vetcellen, bloedcellen en spiercellen – die vervolgens worden gebruikt om de “inkt” voor het printproces te maken.

Er is nog geen prijs vastgesteld voor de rib-eye steak. Aleph Farms verwacht dat het twee tot drie jaar zal duren voordat de technologie zover is gevorderd dat het vlees commercieel op de markt zal komen en voor normale prijzen kan worden verkocht.

Een woordvoerder van de Vegan Society vertelde de Daily Mail dat elke technologie die dierenleed vermindert welkom is, maar merkte op dat het Aleph Farms-product niet als veganistisch kan worden aangemerkt omdat het nog steeds gebruik maakt van cellen die van een dier zijn genomen.

“We begrijpen dat gekweekt vlees enorme milieuvoordelen kan opleveren”, aldus de woordvoerder. “Het debat over de vraag of dit de toekomst van voedsel is, kan echter worden gezien als een afleiding van de echte kwestie van het promoten van plantaardige voeding als een geldige oplossing hier en nu.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)