Opnieuw minder besmettingen in Israël; aantal jonge mensen in kritieke toestand is stijgende

Foto Ministerie van Buitenlandse Zaken Israël.

Woensdag zijn er opnieuw minder dagelijkse besmettingen in Israël geteld blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid. Aan de andere kant is het verontrustend dat het aantal mensen onder de 40 jaar dat in ernstige of kritieke toestand in de ziekenhuizen is opgenomen, stijgende is.

Woensdag werden er ruim 76.000 mensen op het coronavirus getest waarvan er 5.540 positief werden getest, een percentage van 7,5%.

In ziekenhuizen door het hele land liggen nu 1.027 coronavirus patiënten in kritieke toestand, van wie er 315 zijn aangesloten op beademingsapparatuur.

21 Israëli’s stierven gisteren als gevolg van de complicaties van het virus, waardoor het dodental in Israël vanaf het uitbreken van de pandemie tot 5.265 mensen is toegenomen.

Verontrustend is het beeld dat het aantal jongere mensen onder de 40 jaar dat in ernstige of kritieke toestand in de ziekenhuizen ligt.

Waren dat een maand geleden 28, nu is dat aantal opgelopen tot 78, in de gezondheidszorg wordt deze trend onder meer toegeschreven aan de verspreiding van de Britse mutatie die een wijdverspreide en moeilijkere infectie veroorzaakt en het feit dat mensen van onder de 40 jaar niet staan te trappelen om zich te laten vaccineren.

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid van gisteren hebben tot nu toe slechts 35% van de 20- tot 29-jarigen zich met één dosis laten vaccineren – een stijging van slechts 9% per week.

Onder de 16- tot 19-jarigen was er een nog lagere stijging: van de 28% die tot dusver in deze leeftijdsgroep werden gevaccineerd, werd vorige week slechts 5% gevaccineerd.

Uit een onderzoek van Yedioth Ahronoth blijkt dat de gezondheidsfondsen Clalit, Meuhedet en Leumit onlangs hun openingstijden in een aantal vaccinatiecentra hebben verminderd vanwege de lage vraag om te worden gevaccineerd.

De stad Tel Mond in centraal Israël leidt het land met het hoogste aantal vaccinaties: 61% van de inwoners is twee keer gevaccineerd. Tel Mond wordt gevolgd door Lehavim en Omer in het zuiden, waar 55% van de bewoners beide injecties hebben gehad.

In Meitar, Givat Avni, Kiryat Tivon, Kiryat Motzkin, Mevaseret Zion, Kiryat Ono, Kiryat Shmona, Shoham, Har Adar, Savyon, Raanana en Ramat Hasharon is tussen de 40% en 47% van de bewoners gevaccineerd met beide injecties.

Overige plaatsen waar inwoners twee keer zijn gevaccineerd zijn Tel Aviv 30,68%, Haifa 33,03%, Rishon Lezion 32,57%, Holon 29,77%, Ashdod 25,89%. en in Bnei Brak 9,43%.

In schril contrast staan echter Jeruzalem waar slechts 15,98% van de lokale bevolking beide doses van het vaccin heeft gekregen en Bnei Brak waar slechts 9,43% twee keer is gevaccineerd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!