Ruim 20 Israeli’s verdacht van ontwikkeling, productie en handel in geavanceerde wapens voor land in Azië

De gevonden kruisraketten. Foto ISA

In de afgelopen maanden hebben de Israëlische veiligheidsdienst (ISA), de Israëlische politie en het ministerie van Defensie – in samenwerking met het Openbaar Ministerie (Economische Afdeling) – onderzoek gedaan naar meer dan 20 Israëlische burgers, waaronder voormalige werknemers van de defensie-industrie. De verdenking: misdrijven die de veiligheid van de staat in gevaar brengen, schendingen van de wet inzake het toezicht op de export van waardepapieren, witwassen van geld en bijkomende economische delicten.

In het kader van het ISA-onderzoek werd ontdekt dat de verdachten zich bezighielden met het illegaal ontwikkelen, vervaardigen, testen en verkopen van gewapende kruisraketten voor een Aziatisch land, aldus het persbericht van ISA.

Ook werd vernomen dat de verdachten instructies ontvingen van elementen die verband hielden met hetzelfde land in ruil voor betaling van aanzienlijke bedragen en andere voordelen.

Uit het ISA-onderzoek bleek ook dat de contacten tussen de verdachten en de elementen in het Aziatische land in het geheim plaatsvondenm in een poging de bestemming van de raketten te verhullen.

In beslag genomen <em>Communicatie- en navigatieapparatuur</em>. Foto ISA

Het onderzoek bracht aanzienlijke informatie aan het licht over de werkmethoden van de buitenlandse elementen jegens Israëli’s, waaronder het gebruik van de technieken van verhulling en geheimhouding bij het uitvoeren van de transacties en het verplaatsen van de gekochte wapens.

Deze affaire onderstreept de potentiële schade aan de veiligheid van de staat die inherent is aan illegale transacties van Israëlische burgers met buitenlandse elementen, inclusief de bezorgdheid dat dergelijke technologie landen zou kunnen bereiken die vijandig tegenover Israël staan.

Materiaal van het onderzoek is overgedragen voor evaluatie door het Openbaar Ministerie (Economische Afdeling).

Alle andere details van het onderzoek, inclusief de identiteit van de verdachten, staan ​​onder een gag order.

De Israëlische defensie-export wordt gereguleerd volgens een wet uit 2007 die defensie-aannemers verplicht om eerst na te gaan waarvoor en waar Israëlische wapens zullen worden gebruikt. De wet is bedoeld om te voorkomen dat bedrijven willens en wetens wapens verkopen aan landen die deze willen gebruiken om wreedheden te begaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)