Verlies van werkuren; invloed van de pandemie in cijfers.

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Volgens gegevens die door het Israëlische ministerie van Financiën zijn gepubliceerd, zijn in Israël een groter aantal werkuren verloren gegaan dan in de Europese landen.

Volgens de laatste beschikbare gegevens kende Israël een daling van 16,9 procent in werkuren in het tweede kwartaal van 2020 vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019. Het EU-gemiddelde is 14,4%.

De daling in Turkije was 31%, Spanje 27%, Portugal 26%, Denemarken 3,75% en Nederland 6,5%.

Het ministerie van Financiën heeft twee alternatieve groeiprognoses voor 2021 opgesteld. Het optimistische scenario: – De coronavirus pandemie onder controle via een massale inentingscampagne. – Afronding inentingscampagne in de eerste helft van 2021. – De economie groeit met 4,6%. – Daling werkloosheid naar 8,6%. Het meer onwaarschijnlijk pessimistisch scenario: – Voortduring economische blokkades vanwege het coronavirus – De economie groeit met 1,9% – De werkloosheid komt uit op 11,6%

Israël is de crisis ingegaan met een groeipercentage van 3,4% in 2019, een record lage werkloosheid van gemiddeld 3,8% en een schuldquote van ongeveer 60%. Eerder deze maand voorspelde de Bank of Israël een BBP- krimp van 3,7% voor 2020 en een groei van 6,3% in 2021. Cijfers zijn gebaseerd op aanhoudende snelle vaccinaties.

De impact van het virus op de export, die een belangrijk onderdeel van de economie uitmaakt, was licht, zei het ministerie. De hightechindustrie bloeide tijdens de crisis door buitenlandse investeerders en de export van technische diensten nam toe.

Het werkloosheidspercentage zal in 2020 naar verwachting 15,4% bedragen, vergeleken met 3,8% in 2019. De particuliere consumptie voor de eerste drie kwartalen van 2020 daalde met 10,2%.

Deze daling is het gevolg van de economische lockdown. Deze veroorzaakte een hoog werkloosheidspercentage – 36,1% tijdens de 1e lockdown in april 2020 – en minder bestedingsruimte.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!