91,6% van de stemmen geteld, geen meerderheid in zicht

Netanyahu, Abbas, Lapid. Screenshot Channel 12 news

Ook nadat 91,6% van de stemmen geteld is blijft een meerderheid uit voor een van de politieke machtsblokken in Israël en komt de mogelijkheid van een vijfde verkiezingsronde eind augustus in zicht.

Er moeten nog 425.000 stemmen worden geteld, een proces dat vrijdagochtend wordt afgerond, zo deelde de Centrale Kiescommissie mee. Of dit grote verschuivingen zal laten zien is onduidelijk.

Na het tellen van 91,6% van de stemmen heeft het rechtse blok van premier Netanyahu 52 zetels, de partijen waar Netanyahu steun van ontvangt zijn Shas (9), Verenigd Thora Jodendom (7) en de Religieus Zionisme (6). Bij elkaar 52 zetels.

Indien de Yamina partij van Naftali Bennett zich hierbij zou aansluiten, komt dit blok uit op 59 zetels. Nog steeds twee zetels tekort voor een meerderheid in de 120 zetels tellende Knesset.

Bennett heeft echter gedurende de verkiezingscampagne gezegd dat hij Netanyahu als premier wil vervangen en niet onder hem wil dienen. Of hij bij dit standpunt blijft, zal de komende tijd duidelijk worden.

Netanyahu heeft daarnaast laten blijken open te staan voor parlementaire steun van de islamitische Ra’am partij. Deze partij heeft tot nu toe 4 zetels weten te behalen, waardoor het rechtse blok zou kunnen rekenen op 63 zetels.

Deze constructie lijkt echter niet haalbaar omdat Mansour Abbas van Ra’am heeft laten weten niets op te hebben met de ultra rechtse Religieus Zionisme partij van Smotrich en Ben Gvir, die op hun beurt hebben laten weten niet te willen samenwerken met Ra’am.

Een laatste mogelijkheid die dan nog open staat voor Netanyahu zou zijn om te proberen een paar leden van de Nieuwe Hoop over te halen terug te keren naar het Likud kamp, door hen ministersposten aan te bieden of voorzitterschap van belangrijke Knesset commissies.

Experts in Israël verwachten echter dat dit vooralsnog niet gaat gebeuren.

In het blok van partijen die tegen Netanyahu zijn, zou de centristische Yesh Atid-partij van Yair Lapid de grootste partij zijn met 17 zetels, gevolgd door Benny Gantz’s Blauw en Wit, met 8.

Samen met Labour, Yisrael Beytenu van Avigdor Liberman, de Joint Arab List , Gideon Sa’ar’s New Hope en de linkse Meretz, zou dit blok 57 zetels hebben.

Mansour Abbas van de Ra’am partij zal later op donderdag Yesh Atid leider Lapid ontmoeten om te spreken over samenwerking. Mocht dit succesvol zijn dan komt dit oppositieblok uit op 61 zetels in de Knesset.

Bennett heeft laten weten niet in een regering onder leiding van Lapid te willen dienen, zoals Gideon Sa’ar van New Hope ook heeft gezegd, een mogelijkheid zou dan kunnen zijn dat de oppositie partijen zouden besluiten Bennett aan te wijzen als premier, om daarmee een vijfde verkiezingsronde uit te sluiten, in de wetenschap dat de inwoners van Israël genoeg hebben van dit politieke gestuntel waarbij ego’s een grote rol spelen.

Vrijdagmorgen, wanneer alle stemmen zijn geteld, zal duidelijk moeten maken of er sprake zal zijn van verschuivingen, of dat de situatie blijft zoals die is.

Daarna is het aan president Rivlin om te beslissen wie hij gaat aanwijzen om als eerste te proberen een regering te vormen. Dit zal zijn gebaseerd op de adviezen die hij krijgt van alle partijleiders.

De kans dat Lapid gekozen wordt is op dit moment groter dan dat Netanyahu de opdracht krijgt. Vervolgens zal duidelijk worden er een vijfde verkiezingsronde in Israel nodig zal zijn.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)