Het tijdschema na de verkiezingsuitslag van Israël

De Knesset, het Israëlische parlement. Screenshot YouTube

Het onderstaand tijdschema helpt u bij te houden wat er staat te gebeuren in de Israëlische politiek nu de verkiezingsuitslag definitief is.

Hoewel er op dit moment al gesprekken gaande zijn om te proberen tot een regeringscoalitie te komen na de verkiezingen van 23 maart, ziet het er niet hoopvol uit dat dit ook daadwerkelijk zal lukken.

Het volgende tijdschema zal worden gevolgd:

31 maart komt de Centrale Kiescommissie met de officiële verkiezingsuitslag die zal worden gepresenteerd aan president Reuven Rivlin. Er wordt bij opgemerkt dat, hoewel alle stemmen zijn geteld, het proces nog steeds dubbel wordt gecontroleerd en totdat de resultaten aan Rivlin zijn overhandigd er nog kleine wijzigingen mogelijk zijn.

5 april, zal president Rivlin afzonderlijk de partijleiders van alle gekozen partijen op bezoek krijgen om te horen wie zij aanbevelen om het mandaat te krijgen om de volgende regering te vormen. Dit proces duurt traditioneel een paar dagen, maar na de verkiezing van 2020 werd het binnen 1 dag afgerond. Deze dag is trouwens ook de dag dat in het proces tegen premier Netanyahu de bewijsfase begint.

6 april worden de leden van de nieuwe Knesset beëdigd. Het valt nog te bezien of ze daar veel tijd zullen doorbrengen, of dat de Knesset over een paar weken weer wordt ontbonden en Israël op weg gaat naar verkiezingsronde nummer 5.

7 april, zal Rivlin, op basis van wie hij beoordeelt dat de beste kans daartoe heeft, bekendmaken wie het mandaat zal krijgen om de volgende regering te vormen. Die persoon heeft dan 28 dagen – tot 5 mei – om zijn of haar regering te presenteren. Lukt dat niet, dan kan hij een verlenging van twee weken aanvragen, tot 19 mei.

Als ook op 19 mei blijkt het niet lukt een regering te vormen, kan de president ofwel een tweede persoon belasten met de poging (voor een volgende periode van 28 dagen en mogelijk 14 extra), ofwel het mandaat terugsturen naar de Knesset, waarbij hij de wetgevende macht 21 dagen geeft om overeenstemming te bereiken over een kandidaat die wordt gesteund door 61 Knessetleden. Als de president een tweede persoon benoemt en die persoon ook geen coalitie kan samenstellen, keert het mandaat automatisch terug naar de Knesset voor de periode van 21 dagen. Gedurende die tijd komt elk Knessetlid in aanmerking om te proberen een door hen geleide regering te vormen.

Aan het einde van de periode van 21 dagen, als er geen kandidaat is overeengekomen door 61 Knessetleden, treedt de nieuwe Knesset automatisch af en komen er weer opnieuw verkiezingen. Dit zou halverwege juli kunnen gebeuren, met verkiezingen zo’n drie maanden later.

Het is echter ook mogelijk dat er nu al door de partijen wordt besloten dat het onmogelijk is een regeringscoalitie samen te stellen, waarbij men de president zal adviseren verkiezingen voor eind augustus uit te schrijven.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!