Nederlandse ambassadeur in Israël helpt bij schoonmaken strand

De Nederlandse ambassadeur Hans Docter, tijdens het schoonmaken van het strand.. Screenshot Twitter

Na de grote milieuramp van een paar weken geleden, waarbij het grootste gedeelte van de stranden in Israël onder een dikke olielaag kwam te zitten, hebben diverse ambassadeurs van EU landen in Israël hun handen uit de mouwen gestoken. Ze hebben een dag geholpen bij het schoonmaken van een strand. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël, Hans Docter, was erbij.

Op initiatief van de ambassadeur van de EU in Israël, Emanuele Giaufret, hielpen de ambassadeurs bij het schoonmaken van een stuk strand bij Beit Yannai, ten noorden van Netanya.

Het initiatief was het resultaat van een samenwerking tussen de EU-delegatie in Tel Aviv en de milieuorganisatie ZALUL. Deze leidt de landelijke actie om de stranden van Israël schoon te maken na de rampzalige olielekkage. Ongeveer over 160 tot 190 km van de kust van Israël kwamen tonnen teer terecht.

“Zodra we de verschrikkelijke beelden zagen van zwarte teer die aangespoeld was op de stranden langs de kust, besloten we dat we iets moesten doen om te helpen”, zei Giaufret, erop wijzend dat terwijl EU-delegaties elk jaar strandopruimingen organiseren, “deze ramp reden was voor onmiddellijke actie.”

De EU ambassadeurs waaronder Hans Docter, 4e van links. Screenshot Twitter

Giaufret voegde eraan toe dat er nog veel werk aan de winkel is, “maar elke inspanning helpt. We zijn onze partners van Zalul dankbaar voor het belangrijke werk dat ze doen.”

“De enorme teerverontreiniging op onze stranden is een van de ernstigste ecologische rampen die we ooit hebben gezien”, zegt Youval Arbel, manager zeecampagnes bij Zalul.

“Arbel bedankte de EU-delegatie in Israël voor haar steun en welkome gebaar. “We zijn er zeker van dat de EU-delegatie zal doorgaan en Israël vooruit zal helpen zal helpen naar een groenere toekomst, gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen die het milieu niet schaden”, zei hij.

De bescherming van het milieu is een van de topprioriteiten van de EU”, luidde een persbericht van de EU-delegatie in Israël. “De EU legt in haar activiteiten over de hele wereld, dus ook in Israël, een sterke nadruk op het beschermen en schoonmaken van stranden. Het ernstige incident dat de stranden van Israël de afgelopen dagen heeft vervuild, is een ander, bijzonder pijnlijke, herinnering aan het belang hiervan en hoe zeer onze inspanningen nodig zijn”, aldus het persbericht.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)