Ilsar kweekt zeldzame en zeer dure zwarte wintertruffels op boerderijen op de Golanhoogten

Kweken van truffels op de Golan. Foto Ilsar

De Israëlische startup Ilsar Truffles kweekt zeldzame en dure zwarte wintertruffels met behulp van geavanceerde biologische technologie.

Het in 2011 opgerichte Ilsar, zegt dat het de afgelopen tien jaar een geavanceerd proces heeft ontwikkeld om zwarte wintertruffels te kweken, een van de zeldzaamste en duurste eetbare paddenstoelen ter wereld.

Verse zwarte wintertruffels zijn inderdaad een uniek luxe ingrediënt en kunnen worden verkocht voor meer dan 100 euro per 28,50 gram, afhankelijk van waar ze vandaan komen, meestal is dat Frankrijk of Italië.

Zwarte wintertruffels. Foto Ilsar

Ilsar kweekt de zeldzame truffels op de Golanhoogten en is van plan ze op de markt te brengen. Het complexe kweekproces voor truffels dat Ilsar de afgelopen acht jaar heeft ontwikkeld, strekt zich uit van de waardplantzaden tot het oorspronkelijke wortelsysteem, waarna de zaailingen nog twee jaar in gecontroleerde kas omstandigheden worden gekweekt en tenslotte de zaailingen worden geplant in een speciale Truffier, in samenwerking met lokale boeren.

Als gevolg van klimaatverandering, het verstedelijkingsproces en het verbranden van bossen in de wereld, intensieve oogst en de dominantie van meer ongebreidelde verontreinigende paddenstoelen, is de natuurlijke groeiende habitat van de zwarte wintertruffel in Europa aanzienlijk verminderd. Tegelijkertijd is het aanbod van kwaliteits truffels beduidend kleiner, terwijl er een grote toename is in de internationale consumptie van de truffels, die in de culinaire plantenwereld als een luxe toevoeging op menu’s worden beschouwd. 

Jonge truffelboompjes op de Golan. Foto Ilsar

Op de plantages van Ilsar worden de perigord, zwarte wintertruffel en de Alba witte wintertruffel verbouwd welke ‘s werelds twee duurste soorten truffels zijn. Volgens Ilsar hebben verschillende bedrijven geprobeerd de truffel landbouwkundig te telen, maar slechts weinigen zijn daarin geslaagd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)