Israël heeft het hoogste percentage nierdonaties ter wereld

Enkele van de 1.003 Israëlische nierdonoren en -ontvangers die sinds 2009 door Matnat Chaim worden gefaciliteerd. Collage met dank aan Matnat Chaim via ISRAEL21C

Op 4 april bereikte de non-profitorganisatie Matnat Chaim (geschenk van het leven) het aantal van 1.003 niertransplantaties. “Wij geloven dat Israël het op drie na hoogste aantal levende nierdonaties ter wereld heeft en het hoogste per hoofd van het aantal altruïstische nierdonaties”, zegt Judy Singer, assistant-directeur van Matnat Chaim (en zelf een altruïstische nierdonor).

“Dat cijfer is enigszins anekdotisch omdat in veel landen geen altruïstische nierdonatie bestaat en in sommige landen men pas recent is begonnen met documentatie”, vertelt Singer aan ISRAEL21c.

Altruïstische nierdonoren en familieleden die deelnemen aan de Jerusalem Marathon, 2017. Foto met dank aan Matnat Chaim via ISRAEL21C

Op 4 april werden vier altruïstische niertransplantaties uitgevoerd dankzij de inspanningen van Matnat Chaim, waardoor het aantal in 11 jaar tijd boven de 1.000 is gestegen.

Geboren uit een tragedie

Matnat Chaim werd opgericht door Rabbi Yeshayahu Heber. Toen hij dialysepatiënt was voordat hij een nierdonatie ontving, raakte hij bevriend met een jonge man die stierf terwijl hij op een passende donor wachtte.

Vastbesloten zulke tragedies te voorkomen, begon Heber vrijwillige nierdonoren te werven uit zijn eigen ultraorthodoxe (haredi) kringen. Hierdoor zijn 90% van de donoren ultra-orthodox. Twee derde van de donoren zijn mannen. Dit komt omdat artsen vrouwen het advies geven hun donatie uit te stellen na eventuele zwangerschappen.

Singer zegt dat veel mensen besloten “leven” te schenken ter nagedachtenis aan Rabbijn Heber, die afgelopen april op 55-jarige leeftijd stierf aan COVID-19.

Rabbijn Yeshayahu Heber en zijn vrouw Rachel. Ze zet het werk van Matnat Chaim voort sinds het overlijden van haar man in april 2020. Foto met dank aan Matnat Chaim via ISRAEL21C

Singer zegt dat Matnat Chaim de afgelopen drie jaar digitale media is gaan gebruiken om de seculiere bevolking te bereiken. Hoewel het aantal nog steeds klein is, is het aantal niet-religieuze donateurs in die tijd meer dan verdubbeld.

“We merken dat hoe meer we het bewustzijn in seculiere gemeenschappen vergroten, hoe meer mensen geïnteresseerd raken.”

Grafiek met dank aan Matnat Chaim via ISRAEL21C

Sinds Matnat Chaim in 2009 begon, is het aantal niertransplantaties van levende personen in Israël met bijna 400% toegenomen. Meer dan 95% van de transplantaties is succesvol. Ongeveer 80% van de ontvangers leeft 5 jaar en ongeveer de helft leeft meer dan 25 jaar.

Voor meer informatie klik hier

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!