Netanyahu krijgt mandaat om ​​coalitie te vormen ondanks lage slagingskans

President Rivlin maakt zijn beslissing bekend. Foto YouTube

President Reuven Rivlin heeft premier Benjamin Netanyahu dinsdagochtend het mandaat gegeven om een ​​coalitie te vormen, nadat de Likud-leider de meeste steun had ontvangen van de 13 facties in de Knesset, meldt The Jerusalem Post.

In zijn toespraak klaagde Rivlin dat hij, toen hij zeven jaar geleden werd gekozen, niet had kunnen vermoeden dat hij tijdens zijn ambtsperiode vijf keer een kandidaat zou benoemen om een ​​regering te vormen.

Hij zei dat zijn belangrijkste overweging moet zijn wie het beste een regering kan vormen die het vertrouwen van de Knesset krijgt en dat geen enkele kandidaat dit momenteel heeft.

“Ik heb de indruk dat geen van de kandidaten een kans heeft om een ​​coalitie te vormen”, zei Rivlin.

Rivlin zei dat het problematisch is om een ​​kandidaat te benoemen met een strafrechtelijke aanklacht en terechtstaat, maar het Hooggerechtshof heeft het geoorloofd, dus besloot hij buiten dat debat te blijven.

“De president kan de wetgevers niet vervangen”, zei Rivlin. “De beslissing om te voorkomen dat een kandidaat die wordt aangeklaagd een regering vormt, is de beslissing van de Knesset.”

Rivlin zei dat als hij kon, hij het mandaat aan de Knesset zou hebben teruggegeven. Maar, zei hij, de wet verplichtte hem om een ​​beslissing te nemen en een van de leden van de Knesset te kiezen die zich bereid hebben verklaard om in de rol te dienen.

In Rivlins overleg met de 13 facties in de nieuwe Knesset gaven 52 Knessetleden van 4 facties Netanyahu hun steun, terwijl 45 Knessetleden van 5 facties Lapid steunden. Yamina beval zijn leider, Naftali Bennett, aan; Gideon Sa’ar’s Nieuwe Hoop en de twee Arabische partijen steunden niemand.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)