President Rivlin pessimistisch over formatie nieuwe regering in Israël

"Ik zie geen manier waarop een regering kan worden opgericht", zei Rivlin tegen vertegenwoordigers van Yesh Atid,
President Rivlin in overleg met de partijvertegenwoordigers. Foto YouTube

President Reuven Rivlin zei maandag pessimistisch te zijn omdat geen van de partijleiders het vooruitzicht heeft genoeg steun te krijgen om de volgende regering te vormen na de verkiezingen van 23 maart, aldus Ynetnews.

“Ik zie geen manier waarop een regering kan worden opgericht”, zei Rivlin tegen vertegenwoordigers van Yesh Atid, de oppositiepartij die bij de stemming van vorige maand het op een na grootste aantal zetels binnenhaalde.

Rivlin begon maandagochtend overleg met vertegenwoordigers van all politieke partijen in Israël om hun aanbevelingen voor de volgende premier te horen, in de hoop dat één leider de steun van 61 Knessetleden zal krijgen die nodig is om een ​​stabiele regering te vormen.

Bijna gelijktijdig verscheen premier Benjamin Netanyahu voor de rechtbank tijdens de bewijsfase van zijn corruptieproces.

In een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Likud-partij van Netanyahu, zinspeelde Rivlin op het proces en zei dat “er een moreel component kan zijn bij het kiezen van een premier waarvan ik niet weet of dit een gelegenheid is voor een president of het Hooggerechtshof.”

Volgens de Israëlische wet kan een premier ondanks een aanklacht wegens strafrechtelijke vervolging dienen, terwijl andere wetgevers niet hetzelfde recht hebben. Netanyahu heeft geweigerd af te treden en beweert dat de beschuldigingen het resultaat zijn van een “heksenjacht” door de media en het gerechtelijk establishment.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)