President Rivlin: ‘Vorm ongebruikelijke allianties’

President Rivlin ontvangt de officiële verkiezingsuitslag. Foto Amos Ben Gershom / GPO

“Vorm ongebruikelijke allianties”, zei president Rivlin woensdag, na het in ontvangst nemen van de officiële uitslag van de op 23 maart gehouden verkiezingen in Israël.

Volgens Rivlin deed hij zijn uitspraak omdat de aanhoudende politieke crisis de Israëlische democratie verzwakt en hij wil voorkomen dat er later dit jaar voor een vijfde keer in korte tijd verkiezingen plaatsvinden.

De president zei dat hij hoopte dat de leden van de Knesset “de vraag van het land naar ongewone samenwerkingen, samenwerking tussen gemeenschappen en professioneel en toegewijd werk ten behoeve van alle Israëlische burgers, zullen horen”.

Rivlin zei ook dat zijn belangrijkste overweging bij het kiezen van een kandidaat de kans is om een ​​regering te vormen die de goedkeuring van de Knesset zal krijgen. Een mogelijke indicatie dat hij niet noodzakelijk de wetgever zal kiezen met de meest formele aanbevelingen.

Op maandag 5 april zal Rivlin een ontmoeting hebben met vertegenwoordigers van alle gekozen partijen om te horen wie zij aanbevelen om het mandaat te krijgen om de volgende regering te vormen.

Dat is dezelfde dag dat de bewijsfase van het strafproces van premier Benjamin Netanyahu wegens vermeende corruptie begint, het jarenlange parallelle proces dat door velen wordt gezien als de bron van de politieke verlamming van het land.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!