Samenwerking Hebreeuwse Universiteit en Amazon op het gebied van kwantumcomputers

Screenshot YouTube

Volgens een artikel in het financiële dagblad Globes hebben de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en Amazon een overeenkomst getekend. Het is de start van een gezamenlijk onderzoeksproject op het gebied van kwantumcomputer hardware.

Dit zou de eerste keer zijn dat Amazon onderzoek gaat doen met een academische instelling in Israël. Kwantumcomputers kunnen rekenproblemen, zoals factorization van getallen, die ten grondslag liggen aan RSA-codering, veel sneller oplossen dan standaardcomputers.

Nu de race om de sterkste kwantumcomputers te bouwen op zijn hoogtepunt is, staan de techreuzen allemaal te popelen om de beste computers of systemen te ontwikkelen.

Amazon is van plan om toegang tot kwantumcomputers te verkopen, op dezelfde manier als toegang tot de cloud via zijn datacenters.

Amazon Web Services (AWS) heeft gekozen om met professor Alex Retzker van het Racah Physics Institute te gaan samenwerken. Hij zal leiding gaan geven aan het theoretische analyseteam.

Natuurkundestudenten van de Hebreeuwse Universiteit zullen aan het project deelnemen om de ontwikkeling van hardware en algoritmen voor kwantumcomputers te versnellen. Prof. Retzker was kort geleden naar de kantoren van Amazon in de VS gereisd om het project op gang te brengen.

Ongeveer tien jaar geleden begon de Faculteit der Natuurkunde van de Hebreeuwse Universiteit het gebied van kwantumcomputers te promoten als een centraal veld dat grote investeringen in middelen rechtvaardigde. In 2011 heeft de Hebreeuwse Universiteit het Quantum Information Science Center (QISC) opgericht onder leiding van prof. Nadav Katz van het Racah Institute of Physics.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)