Frankrijk vervolgt moordenaar Joodse vrouw niet om gebruik wiet

<em>Sarah Halimi is vermoord en haar dader gaat vrijuit. Steun haar met deze afbeelding en deel de hashtag #JesuisSarah en/of #JesuisSarahHalimi</em>

Het Franse Hooggerechtshof heeft afgelopen woensdag besloten om de moordenaar van de Joodse vrouw Sarah Halimi niet te vervolgen. De dader, Kobili Traore, duwde haar uit het raam terwijl hij Allahu Akbar (Allah is de grootste) riep. Ze vinden dat hij niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor zijn daden, omdat hij op dat moment niet toerekeningsvatbaar was door het het gebruik van wiet. Het antisemitische karakter van de daad wordt wél erkend.

Sarah Halimi was een orthodox-Joodse vrouw, in haar zestiger jaren, toen ze door haar buurman in 2017 werd vermoord. Ze was de enige Joodse inwoner in haar flatgebouw. Haar buurman is een zware wietroker en zit sinds de dood van Halimi vast in een psychiatrische inrichting. Daarvoor had hij echter nooit in een psychiatrische inrichting gezeten. Volgens het hof was hij niet verantwoordelijk voor zijn daden. Haar dood was echter geen incident in een golf van antisemitisme vanuit jonge geradicaliseerde moslims, aldus Times of Israel.

Stevige reactie Joodse organisaties

Verschillende grote Joodse organisaties hebben fel gereageerd op het oordeel. Ze voelen zich vogelvrij verklaard. “Potentieel wordt een precedent geschept voor terroristen om simpelweg te verklaren dat ze onder invloed waren van drugs of alcohol om weg te komen met hun daden, ze hoeven slechts van te voren wat in te nemen en daarna wat toneel te spelen”, aldus de directeur van het Simon Wiesenthal Centrum.

De advocaten die Halimi’s familie verdedigen vonden dit “een zeer slechte boodschap voor Frans-Joodse burgers” en hebben besloten om naar het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen.

Kritiek Macron

President van Frankrijk Emmanuel Macron had kritiek toen een lager hof vorig jaar in Januari iets dergelijks verklaarde, waarop hij door de rechterlijke macht werd teruggeroepen. Toch vond Macron dat er de “noodzaak voor een rechtzaak is”, zelfs als hij ontoerekeningsvatbaar blijkt te zijn.

Frankrijk gaat slecht om met antisemitisme

Voor veel Franse Joden is dit het zoveelste bewijs dat Frankrijk slecht kan omgaan met antisemitisme. Frankrijk heeft te maken gehad met enkele grote aanslagen op Joden en Joodse doelwitten in de afgelopen jaren en is in Europa koploper als het gaat om Joden die wegens onveiligheid verhuizen naar elders in het land of naar het buitenland gaan. Vaak wordt vergeten dat de aanslag op Charlie Hebdo een sterk anti-Joodse karakter had. Verder zijn er veel aanvallen zoals die op Sarah Halimi, gewapende overvallen op personen die zijn uitgekozen omdat ze Joods zijn.

Ook het aantal antisemitische voorvallen stijgt flink in Frankrijk. Geweldig, grafschennis, deze week weer vandalisme met antisemitische teksten.

Hashtag #JesuisSarah / #JesuisSarahHalimi

Sarah Halimi is vermoord om wie zij was en na vier jaar vecht haar familie nog steeds voor rechtvaardigheid. Steun haar door onze afbeelding bovenin en onze hashtag te delen. Samen laten we zien dat we het niet accepteren!

Sarah Halimi z”l. Moge haar aandenken tot zegen zijn.
Advertentie (4)