Bennet stelt beslissing uit, coalitieonderhandelingen gaan door

Yamina-leider Naftali Bennet. Foto YouTube

De Yamina-partijbijeenkomst van Naftali Bennett is uitgesteld tot later vanmiddag na het laatste politieke aanbod van premier Benjamin Netanyahu: een drievoudige rotatieovereenkomst aan het roer met Bennett en Gideon Sa’ar van de Nieuwe Hoop.

Verwacht wordt dat Yamina-leider Naftali Bennett vandaag zal aankondigen of hij zijn steun geeft aan de zogenaamde coalitie voor verandering van Lapid, of aan een rechtse regering met de Nieuwe Hoop van Gideon Sa’ ar en de Likud van Netanyahu.

Volgens het voorstel wordt Sa’ar als eerste premier voor een periode van 15 maanden, daarna wordt Netanyahu twee jaar premier en krijgt vervolgens Bennett het premierschap, ook weer voor een periode van 15 maanden. Saar heeft het voorstel afgewezen, maar er wordt nog over onderhandeld.

Bennett’s plaatsvervanger Ayelet Shaked probeert in een laatste poging om de Nieuwe Hoop-partij onder leiding van voormalig Likud-lid Gideon Saar over te halen om zich aan te sluiten bij een rechtse regering.

Beide Yamina-leiders zeiden zaterdag dat als de Likud er niet in slaagt een rechtse coalitie te presenteren, ze zich bij de oppositie zullen voegen om daar een nieuwe regering mee te vormen.

Bennett aarzelt om zich aan te sluiten bij de coalitie van Lapid die bestaat uit de linkse Meretz en Arbeidspartij, Yisrael Beytenu, Blauw en Wit, de Nieuwe Hoop-partij en de steun krijgt van de islamistische Ra’am-partij onder leiding van Mansour Abbas.

Als de Yamina-leider zich aansluit bij de Lapid-coalitie zal Netanyahu na meer dan 12 jaar zijn ambt verlaten, terwijl hij terechtstaat voor corruptie nadat hij werd aangeklaagd wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)