Iran, Hamas en Hezbollah coördineerden gevechten in Gaza

Hamasterroristen, ter illustratie. Foto YouTube

Hezbollah, de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde en Hamas hebben tijdens de recente gevechten in de Gazastrook een gezamenlijke oorlogskamer in Libanon opgericht, aldus de hoofdredacteur van een krant gelieerd aan de Libanese terroristische groepering.

Ibrahim Al Amin, de hoofdredacteur van Al Akhbar, een pro-Hezbollah dagblad uit Beiroet, maakte de opmerkingen in een interview met de Hezbollah TV zender Al-Manar op vrijdag.

De Iraanse commandant van de Quds-strijdkrachten van de Revolutionaire Garde, Esmail Ghaani, zou de gezamenlijke oorlogskamer tweemaal hebben bezocht tijdens de escalatie. Volgens Al-Amin heeft Hezbollah wapens en munitie naar Gaza gestuurd en een aantal hooggeplaatste Palestijnse leiders uit de strook geëvacueerd.

Ook zou de Revolutionaire Garde Hamas inlichtingen hebben verstrekt over de bewegingen van Israëlische troepen, waarmee een poging om Palestijnse terroristen bij de grens met Gaza in een hinderlaag te lokken met de hulp van de inzet van drones zou zijn mislukt.

Ook Yahya Sinwar, de leider van Hamas in Gaza, zei dat Hamas tijdens de gevechten met Israël coördineerde met de Iraanse Revolutionaire Garde en Hezbollah, in een persconferentie die werd geciteerd door het Israëlische nieuwsnetwerk Kan.

Sinwar zei ook dat er “volledige coördinatie was tussen het verzet in Libanon en het verzet in Gaza”, verwijzend naar verschillende raketten die tijdens het conflict vanuit Libanon op Israël zijn afgevuurd.

Volgens het Israëlische leger werden de verschillende raketaanvallen vanuit Libanon uitgevoerd door Palestijnse facties in het land en niet door de terreurgroep Hezbollah. Het is echter onwaarschijnlijk dat terroristen in Zuid-Libanon raketten kunnen afvuren zonder de goedkeuring van de door Iran gesteunde militie, die Zuid-Libanon volledig beheerst.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)