Vorming nieuwe coalitie Netanyahu mislukt

Opnieuw is het premier Netanyahu niet gelukt om een nieuwe regering te vormen. Na 28 dagen keert het mandaat terug naar de Israëlische president Rivlin, die drie dagen de tijd heeft om te beslissen hoe het proces verder moet verlopen.

Rivlin heeft nu de mogelijkheid om een andere partijleider te benoemen om een meerderheid te vergaren voor de vorming van een nieuwe regering. Een andere mogelijk is dat de president de Knesset, het Israëlische parlement, 21-dagen de tijd gaat geven om een nieuwe kandidaat naar voren te schuiven met een mandaat om een coalitie te vormen.

Israëlische media melden dat Rivlin het mandaat naar alle waarschijnlijk aan Yesh Atid-leider Yair Lapid of Yamina-leider Naftali Bennett zal geven.

Als al deze routes mislukken zullen de vijfde verkiezingen uitgeschreven worden sinds 2019.

Eerder deze week werden coalitiebesprekingen geannuleerd in navolging van de ramp op Mount Meron.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)