Druk voor wapenstilstand neem toe

Muur getroffen door Hamasraket in Ashkelon. Foto YouTube.
Muur getroffen door Hamasraket in Ashkelon. Foto YouTube.

Het Israëlische veiligheidskabinet is zondagmiddag bijeengekomen om de voortdurende operatie in de Gazastrook te bespreken, te midden van toenemende internationale druk om tot een staakt-het-vuren te komen met Hamas.

Zaterdag drongen hoge defensiefunctionarissen er bij premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz erop aan, om akkoord te gaan met een wapenstilstand omdat het leger de meeste van zijn doelstellingen sinds het begin van de operatie heeft bereikt.

Zondag hield de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een spoedvergadering waarin opgeroepen werd tot een onmiddellijk staakt het vuren. De gezant van de regering-Biden is vrijdag in Israël aangekomen om gesprekken te beginnen die gericht zijn om een einde te maken aan de vijandelijkheden.

Ook kondigde op zondag de vicevoorzitter van de Europese Commissie Josep Borrel Fontelles via Twitter aan dat hij van plan is om dinsdag de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU bijeen te roepen om “te bespreken hoe de EU het beste kan bijdragen om een einde te maken aan het huidige geweld”.

Israëlische functionarissen vertelden de Walla-nieuwssite voorafgaand aan de vergadering van het veiligheidskabinet deze zondag, dat Israël rekening houdt met de groeiende internationale druk en een staakt-het-vuren overweegt aangezien een aantal militaire doelstellingen tegen Hamas zijn bereikt.

De anonieme functionarissen zeiden dat, net als bij eerdere overeenkomsten tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza, het staakt-het-vuren wordt bemiddeld door Egypte.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)