Hamasraketten in de eerste 2 dagen verantwoordelijk voor 21% van het aantal Palestijnse slachtoffers in Gaza

Volgens de Palestijnse mensenrechtenactivist Bassem Eid zijn in Gaza ten minste 50 Palestijnen omgekomen door falende Hamasraketten
Langeafstandsraketten van Hamas. Foto YouTube

Een studie van de eerste twee dagen van het recente conflict tussen Israël en Hamas toont aan dat meer dan 70% van de slachtoffers van Israëlische luchtaanvallen terroristen waren en dat 21% van het totale aantal doden in de eerste 2 dagen het gevolg waren van Hamas raketten die bij de lancering faalden en in de Gazastrook tot ontploffing kwamen.

De voorstudie, die vrijdag werd vrijgegeven door het Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center (ITIC), analyseerde de namen en identiteiten van 74 Palestijnen die tussen 10 mei en 12 mei in de Gazastrook zijn gedood op basis van overlijdensberichten door verschillende Palestijnse bronnen, waaronder Hamas.

Uit de gegevens blijkt dat in de eerste 2 dagen 16 Palestijnen, waarvan 7 minderjarig, stierven als gevolg van raketten die door Hamas op Israël werden afgevuurd maar in Gaza neerkwamen en daar explodeerden.

De overige 58 doden werden veroorzaakt door Israëlische aanvallen, hiervan werden er 42 geïdentificeerd als terroristen: 30 terroristen van Hamas, 8 van Fatah en 3 terroristen van de Islamitische Jihad. De overige 16 doden waren onder meer zes mensen met een onbekende status als burger-strijder; negen vrouwen of minderjarigen; en een 67-jarige mannelijke burger.

De bevindingen tonen aan dat ongeveer tweederde van de doden in Gaza tijdens de eerste twee dagen van het conflict als gevolg van Israëlische aanvallen terroristen waren en dat veel van de burgers die in de eerste 2 dagen in Gaza omkwamen, werden getroffen door Palestijns vuur. De overige dagen van het conflict worden nog onderzocht.

Hamas in Gaza geeft geen specifieke informatie, behalve selectieve informatie over het aantal dode vrouwen en kinderen en maakt geen onderscheid tussen gedode burgers en strijders.

“De regering van Hamas probeert de verkeerde indruk te wekken dat de overgrote meerderheid van de doden niet-betrokken burgers waren,” schijven de onderzoekers van de ITIC-studie. “Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza benadrukt in aankondigingen en in zijn publicaties het aantal omgekomen vrouwen, kinderen en ouderen maar publiceert, anders dan in het verleden, geen gedetailleerde lijsten met de namen van de doden. Op sociale netwerken en Arabische mediakanalen wordt om dezelfde reden een groot aantal gedode terroristen vermeld als ‘burgers’. ”

De ITIC-analyse is gebaseerd op Palestijnse bronnen, foto’s, eerbetoon aan sociale media en officiële feeds van Palestijnse groepen.

Volgens de Palestijnse mensenrechtenactivist Bassem Eid zijn in Gaza ten minste 50 Palestijnen omgekomen als gevolg van mislukte rakettenlanceringen door Hamas en zijn 150 terroristen gedood tijdens de 11 dagen van gevechten. Het Israëlische leger schat het dodental van terroristen op 200.

“In de meeste statistieken en rapporten van verschillende bronnen, waaronder het ministerie van Volksgezondheid van Gaza en Palestijnse ngo’s of mensenrechtenorganisaties, wordt er in de rapporten over slachtoffers geen onderscheid gemaakt tussen burgers en strijders”, zei Eid tegen The Algemeiner. “Ze hebben hun eigen agenda en het is geen humanitaire agenda. Van geen enkele Palestijn werd door deze bronnen gemeld dat hij door Gaza-raketten werd gedood.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)