Hezbollah graaft tunnelnetwerk van Beiroet tot aan grens met Israël

Hezbollah tunnel in 2019, ter illustratie. Foto YouTube

De terreurgroep Hezbollah heeft een netwerk van honderden kilometers lange tunnels gegraven van Beiroet tot Zuid-Libanon.

Het netwerk werd gelijktijdige gegraven samen met zes Hezbollah-infiltratietunnels die in 2019 door de IDF werden blootgelegd en vernietigd, meldde de openbare omroep Kan maandag.

Het doel van dit netwerk is echter defensief, in plaats van Israël te infiltreren is het idee om snel en onopgemerkt troepen te verplaatsen zodat bij een mogelijk nieuw conflict Israëlische troepen verrast kunnen worden met een numeriek sterkere tegenstander dan verwacht.

Het netwerk is honderden kilometers lang en loopt van de Libanese hoofdstad Beiroet tot 3 kilometer van de grens met Israël. Het uitgebreide netwerk bevat verschillende commandoposten en een ondergronds hoofdkwartier. Ook is het een veel uitgebreider en groter netwerk dan de tunnels die Hamas graaft in Gaza. Hezbollah heeft dan ook meer middelen dan Hamas en is veel gevaarlijker.

Maar gezien het succes van het Israëlische leger om het gelijksoortige “Metro” tunnelsysteem van Hamas vanuit de lucht te vernietigen, is de bekendmaking van de ontdekking van de Hezbollah tunnels geen goed nieuws voor Hassan Nasrallah, de leider van de Shi’itische terreurbeweging.

Hamas werkte sinds 2014 aan zijn tunnels en heeft meer dan een 1 miljard dollar uitgegeven om een ondergrondse stad van tientallen kilometers te bouwen onder Gaza. Maar Israëlische defensie-experts waarschuwen al jaren dat in het geval van een nieuw conflict de tunnels voor Hamas zullen veranderen in een dodelijke val.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)