IDF verijdelt aanval met onderwaterdrone vanuit het noorden van Gaza

Een onderwaterdrone, ter illustratie. Foto YouTube.

De terreurgroep Hamas probeerde maandag een autonome onderzeeër te lanceren vanuit het noorden van Gaza, zei het Israëlische leger. De onderzeeër werd vernietigd en het team dat het apparaat bediende werd geëlimineerd.

Volgens de IDF werden de terroristen gespot toen ze de kust naderden met een apparaat en het in het water legden.

Terwijl de kleine autonome onderwaterdrone zich nog dicht bij de kust bevond, werd het door een Israëlisch marineschip vernietigd. Een IDF-vliegtuig nam de terroristen onder vuur.

Hamas wordt al jaren verondersteld autonome onderzeeërs te ontwikkelen. De Israëlische marine zegt dat de besturing plaatst vindt door middel van gps en de onderzeeërs in staat zijn om zo’n 30 kilo explosieven te vervoeren. Dergelijke wapens kunnen zowel op zee als langs de kustlijn van Israël tegen doelen worden ingezet.

Videobeelden vrijgegeven door de IDF toonden zowel de aanval op de autonome onderzeeër in het water voor de noordelijke kust van Gaza als de aanval op een voertuig dat gebruikt werd door de Hamas-terroristen.

Het leger specificeerde niet wat volgens haar het doelwit was van de onderzeedrone, maar zei alleen dat het werd gelanceerd in de richting van “het maritieme territorium van de staat Israël”.

Naast Israëlische marineschepen, die in het verleden het doelwit zijn geweest van terreurgroepen, exploiteert het petrochemische bedrijf Chevron het aardgasplatform Tamar voor de zuidkust van Israël, dat Hamas de afgelopen 8 dagen tevergeefs heeft geprobeerd met raketvuur te raken.

In het licht van de bedreigingen voor het gaswinningsplatform, dat wordt beschermd door een door een schip gedragen Iron Dome-raketafweersysteem en andere luchtverdediging, zijn de operaties van het boorplatform stopgezet op bevel van het Israëlische Ministerie van Energie en op aanbeveling van de IDF.

Hoewel Tamar gesloten is, worden de operaties aan het grotere Leviathan-gasveld voor de noordkust van Israël voortgezet. Tamar ligt 23 kilometer voor de kust van Ashkelon.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)