IDF heeft de afgelopen week 2 keer geprobeerd Muhammad Deif te doden

De IDF heeft de afgelopen week 2 keer geprobeerd het hoofd van de militaire vleugel van Hamas, Muhammad Deif, te doden. Beide keren ontsnapte hij ongedeerd. Ook de leider van Hamas in Gaza, Yahya Sinwar, is doelwit van Israëlische aanvallen.

Tijdens de operatie van de IDF in de Gazastrook tegen Hamas, heeft het leger gezegd dat een van de belangrijkste doelen het doden van de leiders van de terreurgroep is. Met name Deif en Sinwar zijn genoemd als potentieel doelwit.

De leider van de militaire vleugel van Hamas Deif staat al meer dan 25 jaar op de meest gezochte lijst van Israël vanwege zijn betrokkenheid bij de planning en uitvoering van een groot aantal terreuraanslagen. Het Israëlische leger beschouwt Deif als een ervaren veldcommandant.

Vóór de 2 recente mislukte pogingen de afgelopen week, probeerden de Israëlische veiligheidsdiensten Deif in de afgelopen jaren minstens vijf keer om het leven te brengen. De eerste poging vond plaats in 2001, een tweede in 2002, wat hem zijn oog kostte en een derde een jaar later. In 2006 werd opnieuw een aanval uitgevoerd waarbij hij ernstig gewond raakte en zowel zijn benen als een arm verloor.

In 2014, tijdens de Gaza-oorlog van dat jaar, probeerde Israël opnieuw Deif uit te schakelen, maar dode in plaats daarvan zijn vrouw, zoontje en 3-jarige dochter. Hoewel Israël aanvankelijk geloofde dat Deif ook tijdens de aanval was omgekomen, bleek hij nog in leven te zijn.

Sinwar staat op de tweede plaats na het hoofd van het Hamas-politbureau Ismail Haniyeh in de hiërarchie van de terreurgroep. Hij bracht decennia door in een Israëlische gevangenis nadat hij in 1989 was veroordeeld voor het uitvoeren van de ontvoering en executie van twee Israëlische soldaten. Hij staat bekend vanwege zijn enthousiasme om Palestijnen te executeren die zouden hebben samengewerkt met Israël.

Zaterdagavond zei de IDF dat het het huis van Sinwar had gebombardeerd en zei dat het diende als ‘terroristische infrastructuur’.

Hoewel de doelen van de IDF grotendeels zijn bereikt vertelden militaire functionarissen dinsdagavond aan Channel 12 dat ze hoopten door te gaan met de gevechten, specifiek om te blijven jagen op Deif en andere bevelhebbers van Hamas.

Ondanks de internationale druk om het geweld te beëindigen, wil het politieke leiderschap van Israël de gevechten nog een aantal dagen door laten gaan om de IDF in staat te stellen het leiderschap van Hamas te doden.

Premier Benjamin Netanyahu zei eerder op dinsdag dat de militaire operatie, die nu aan de negende dag begint, zou doorgaan “zo lang als nodig is om de rust voor de burgers van Israël te herstellen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)