Israël overweegt invasie van Gaza, verwerpt voorstel voor staakt-het-vuren

Israelische tank onderweg naar Gaza. Ter illustratie. Foto YouTube.

Vandaag worden de plannen voor een mogelijke invasie van de Gazastrook gepresenteerd aan IDF-stafchef luitenant-generaal Aviv Kohavi voor goedkeuring. Het plan zal daarna aan het politieke echelon worden voorgelegd.

Extra grondtroepen zijn al onderweg naar de grens met Gaza, onder meer de parachutistenbrigade, de Golani Infanteriebrigade en de 7de tankbrigade.

Woensdagavond informeerde premier Benjamin Netanyahu het veiligheidskabinet dat Israël een Hamas-voorstel voor een staakt-het-vuren verwerpt. Het veiligheidskabinet keurde vervolgens de aanbeveling van Kohavi goed om vergeldingsluchtaanvallen in de Gazastrook te escaleren

Sinds het begin van de operatie zijn meer dan 650 doelen van Hamas in Gaza getroffen, waaronder die van de politie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, banken, huizen van commandanten, waaronder die van de bataljonscommandant van Khan Younis, een marine-commando-eenheid, een tunnel onder een school.

Drie hoge gebouwen werden ook verwoest door luchtaanvallen van de Israëlische luchtmacht en ongeveer 60 Hamas-terroristen zijn gedood, waaronder 10 hoog geplaatste bevelhebbers.

Palestijnse media meldden donderdag dat ten minste 69 mensen zijn omgekomen bij de IDF-aanvallen, waaronder 17 kinderen, en dat meer dan 388 gewond zijn geraakt. Israël zegt dat sommige Palestijnen werden gedood door defecte Hamas raketten die na het afvuren in Gaza neerkwamen en slachtoffers maakten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)