Israëlische politie zet zich schrap voor Jom Jeroesjalajiem

Vlaggenmars Jom Jeroesjalajiem 2013 bij de Damascuspoort. Foto YouTube.

Met Ramadan nog niet voorbij, aanhoudende rellen in Jeruzalem en bij de Gazastrook, raketbeschietingen en schietincident op het Tapuach kruispunt, bereidt de Israëlische politie zich voor op de mogelijke gevolgen van de viering van Jom Jeroesjalajiem, de feestdag waarop de bevrijding van Jeruzalem in 1967 gevierd wordt.

Jom Jeroesjalajiem -Jeruzalemdag- werd op 12 mei 1968 door de Israëlische regering uitgeroepen tot nieuwe feestdag. Als datum werd de 28ste Iyar genomen, de Hebreeuwse datum waarop de verdeelde stad Jeruzalem herenigd werd. Op 23 maart 1998 keurde de Knesset de Jeruzalemdag wet goed, waardoor de dag een nationale feestdag werd. Vandaag is het de 27ste Iyar, Jom Jeroesjalajiem begint vanavond bij zonsondergang.

Als het vanavond en morgen weer misgaat, zal het niet de eerste keer zijn dat er botsingen plaatsvinden op Jom Jeroesjalajiem tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse betogers. Bijna ieder jaar zijn er wel botsingen, hoewel het vorig jaar door de coronavirusbeperkingen rustig bleef. Deze beperkingen zijn inmiddels opgeheven vanwege het succes van Israëls vaccinatieprogramma.

Aangezien er op Jom Jeroesjalajiem traditioneel door tienduizenden Israëlische feestvierders een vlaggenmars wordt gehouden door de Oude Stad van Jeruzalem, langs de Damascuspoort en door de Islamitische wijk, zal dit gezien de huidige spanningen hoe dan ook tot een confrontatie leiden.

Verder houdt het Israëlische Hooggerechtshof maandag een hoorzitting over de uitzettingen in Sheikh Jarrah, wat ook nog eens olie op het vuur kan gooien op deze uiterst explosieve situatie.

Na een evaluatie van de veiligheidssituatie met het leger, de politie en de veiligheidsdienst van Shin Bet, heeft de IDF laten weten het aantal troepen te versterken als onderdeel van de voorbereidingen op een mogelijke escalatie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)