Jom Jeroesjalajiem mars omgeleid, Hamas dreigt met ultimatum

Filmpje van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken over de rol van Hamas in het recente geweld

De jaarlijkse vlaggenparade op Jom Jeroesjalajiem (Jeruzalemdag) is omgeleid om de Damascuspoort te vermijden. De beslissing is genomen na advies van de IDF en de veiligheidsdienst Shin Bet. In plaats daarvan ging parade via de Jaffapoort naar de Oude Stad en kon daar ongestoord doorgaan naar de Westelijke Muur, zonder door de moslimwijk te gaan, zoals oorspronkelijk gepland.

De politie zei eerder maandag dat het probeert de situatie te de-escaleren, onder andere door te voorkomen dat Joden de Tempelberg kunnen bezoeken. Het verbod kon echter gewelddadige botsingen niet voorkomen, waarbij Palestijnen vanaf de Tempelberg stenen naar politieagenten gooiden. De politie reageerde door verdovingsgranaten af te vuren.

Volgens Palestijnse bronnen raakten bij de schermutselingen in de ochtend minstens 215 Palestijnen gewond, waaronder 153 die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Aan Israëlische zijde raakten 16 politieagenten gewond. De politie trok zich later terug van de Tempelberg en ook het gooien van stenen door Palestijnse relschoppers hield op. De rust houdt al enige uren aan.

Inmiddels heeft Hamas een ultimatum gesteld: Israël moet voor 18:00 uur haar troepen van de Tempelberg ontruimen, anders komt er een aanval. Het ziet er naar uit dat Hamas zijn wens in vervulling ziet gaan, nog voordat deze uitgesproken werd.

Toch neemt Israël het zekere voor het onzekere en bereidt zich voor op een grootschalige nachtelijke raketaanval vanuit de Gazastrook op Israëlische steden in het centrum van het land. Ashkelon heeft de openbare schuilkelders voor het publiek geopend en het luchtverkeer in en uit Israël wordt weggeleid van de Gazastrook om een eventueel raketsalvo te vermijden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!