Lapid krijgt steun van 56 Knesset-leden om regering te vormen

President Rivlin onderweg naar de coalitiebesprekingen met Bennet en Lapid. Foto YouTube

De Nieuwe Hoop-partij van Gideon Sa’ar heeft woensdag laten weten dat het Yesh Atid-partijleider Yair Lapid aanbeveelt als om een nieuwe regering te vormen.

In de vorige ronde van overleg met Rivlin steunde de zeskoppige partij van Sa’ar nog niemand als premier. Door zich nu voor Lapid uit te spreken krijgt de voorzitter van de Yesh Atid partij de steun van 56 Knessetleden. Lapid heeft er 61 nodig om een coalitie te vormen.

Rivlin ontmoette Lapid – die zijn verzoek herhaalde om een ​​regering te vormen – en vervolgens Naftali Bennett, die aan het hoofd staat van de Yamina partij met 7 zetels. In de afgesproken rotatie overeenkomt met Lapid voor een eenheidsregering zal naar verluid Bennet als eerste de functie van premier op zich nemen. Net als bij de laatste keer dat ze elkaar ontmoetten, beval Bennett zichzelf aan voor de taak, wat hem in totaal 7 aanbevelingen opleverde.

De president zei eerder dat de partijleiders hem woensdag vóór 14.00 uur moeten informeren over hun aanbevolen kandidaat en heeft verzocht hun aanbevelingen schriftelijk aan hem voor te leggen. Volgens de woordvoerder van de president worden er naast de vergaderingen met Bennett en Lapid “andere vergaderingen gepland op verzoek van fractieleden en naar goeddunken van de president.”

Eerder was Benjamin Netanyahu er niet in geslaagd in zijn toegewezen tijd een meerderheidscoalitie te vormen en vroeg om het mandaat over te dragen aan de Knesset.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)