Magen David Adom: ‘Elk jaar waren we opgelucht dat er geen ramp had plaatsgevonden’

<em>Uriel Goldberg in gesprek met i24NEWS over de ramp bij de Meronberg</em>

Vrijwilligers bij de Israëlische nationale ambulance- en rampenbestrijdingsorganisatie, Magen David Adom, die samen met de vrijwilligers van United Hatzalah ter plekke waren om hulp te bieden bij ramp waarbij 45 mensen om het leven kwamen, vreesden al lange tijd dat een ramp op de locatie een kwestie van tijd was, schrijft The Algemeiner.

Uriel Goldberg, paramedicus en International Relations Manager bij Magen David Adom (MDA), vertelde The Algemeiner: “Jarenlang zeggen vrijwilligers al dat er geen ruimte is voor al die mensen op deze plaats en elk jaar slaakt iedereen een zucht van verlichting als het voorbij is en er geen ramp is gebeurd.”

Goldberg, die donderdagavond hielp bij het coördineren van de gebeurtenissen in het National Operations Center van MDA in Kiryat Ono, herinnerde zich dat vrijwilligers op de Meronberg-locatie om ongeveer 12:50 uur meldden dat er zich een ongebruikelijk incident had voorgedaan.

“Eerst dachten we dat het een gebouw was dat was ingestort, maar toen begrepen we dat het een stormloop was”, zei Goldberg. “Omdat we teams op tientallen meters van elkaar hadden gestationeerd, verspreid over de berg, konden ze binnen enkele minuten reageren. Op het eerste moment waren degenen die we behandelden helaas bewusteloos, ademden niet en hadden geen pols. Anderen hadden ernstig hoofdletsel, verpletterde benen en gebroken ledematen”.

“Onze grootste uitdaging was de gsm-ontvangst voor de teams om informatie te ontvangen. Er was een grote druk op de telefoonlijnen,” zei hij. “Maar we konden enkele van onze eigen communicatiesystemen gebruiken, zoals radio en PTT [push-to-talk] -systemen. Ook internet werkte, dus belden we via What’s App om het incident beheren.”

MDA-vrijwilligers behandelden 150 gewonden op de Meronberg met honderden ambulances, intensive care-voertuigen, motorfietsen en unieke reddings-voertuigen. Klinieken zijn aangepast om het evenement te beveiligen. De gewonden werden met ambulances en helikopters naar ziekenhuizen afgevoerd.

Gevraagd naar de lessen die zijn getrokken uit het rampzalige incident, zei Goldberg dat hoewel MDA goed was voorbereid, de organisatie moet werken aan verbeteringen. Wat de volgende stappen betreft, is MDA bezig om de bloedvoorraden aan te vullen en zal het psychologische voorbereiding bieden aan de teams van de organisatie.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!