Joods Maastricht, een bijzondere zoom meeting

Fotobewerking van printscreen, YouTube

Prins Philip was 74 jaar lang echtgenoot van de koningin en zeer trots op zijn moeder, prinses Alice van Griekenland, die werd erkend als een van de rechtvaardigen onder de naties. Prins Philip overleed op Winsor Castle in de ochtend van 9 april 2021, twee maanden voor zijn honderdste verjaardag.

Helaas hebben wij de zoom meeting van Joods Maastricht gemist. Deze vond plaats op 3 mei om 20:00 u. Een meeting waarin de kleindochter van Rachel Cohen heeft verteld over hoe haar grootmoeder en haar kinderen tijdens de WOII werden gered door prinses Alice van Griekenland.

Op Aish.com lezen we dat prins Philip hier zelf over gezegd heeft: “Ik vermoed dat het nooit bij haar is opgekomen dat haar actie op enigerlei wijze speciaal was”. Alice was diep religieus en heeft deze daad als een menselijke handeling gezien. Ze stond bekend als een empathische vrouw, mogelijk versterkt door haar handicap. Op 8 jarige leeftijd werd duidelijk dat ze doof was en leerde ze vloeiend liplezen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd vanaf 1941 het zuidelijke deel van Griekenland bezet, vanaf 1943 ook het noorden. Haimaki Cohen was een Joods lid van het Griekse parlement en prinses Alice kende hem. Hij stierf in 1943 nadat hij naar het Noorden van Griekenland was gevlucht. Zijn vrouw Rachel en haar gezin werden verborgen aan de rand van Athene maar moesten vrij snel vluchten.

Prinses Alice, die het Rode Kruis had geholpen ​​bij de zorg voor vluchtelingen, hoorde van de benarde situatie van het gezin Cohen en ving Rachel en haar kinderen op in het paleis. Drie van Rachels volwassen kinderen zijn erin geslaagd Griekenland te ontvluchten en via Turkije Egypte te bereiken, terwijl prinses Alice Rachel Cohen en haar dochter Tilde onderdak bood in een appartement op de derde verdieping van het paleis.

De hulp van Alice was bijzonder risicovol. Drie van haar vier eigen dochters waren getrouwd met Duitse prinsen die als SS-officieren dienden.

Voordat Alice in 1969 stierf, had ze haar wens geuit om in Jeruzalem op de Olijfberg begraven te worden. In 1990 vroeg de familie Cohen formeel om prinses Alice te erkennen als een van de Rechtvaardige onder de Volkeren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)