Pro-Palestina betogers belagen joden in de VS

Pro-Palestina betogers in de VS

Er komen verontrustende berichten uit New York en Los Angeles dat pro-Palestijnse betogers naar joodse buurten gaan om daar joden te belagen. In het Diamond District in New York en West Hollywood in Los Angeles kwam het tot een aantal gewelddadige confrontaties.

Op maandag probeerde werd een joodse man door een aantal auto’s achtervolgd in het Fairfax-district van Los Angeles – een gebied dat wordt beschouwd als het centrum van de joodse gemeenschap in de stad.

Op beelden van het incident zijn twee auto’s te zien die achter een man aan rijden terwijl er met Palestijnse vlaggen wordt gezwaaid. De politie zegt dat de joodse man zonder verwondingen is ontsnapt.

De dag daarop brak soortgelijk tafereel uit in het Fairfax District nadat een karavaan auto’s met Palestijnse vlaggen door het gebied reed en bij een restaurant stopte om daar gasten lastig te vallen. Vervolgens brak er een gevecht uit. De politie van Los Angeles onderzoekt het voorval als een antisemitische haatdelict.

Maar ook in New York kwam het tot geweldige confrontaties. Op video’s die op sociale media circuleerden zijn gewelddadige incidenten te zien tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten in New York op Times Square en in het Diamond District.

Op Times Square moest de politie met hekken voorkomen dat agressieve pro-Palestina demonstranten pro-Israël betogers te lijf gingen. Uiteindelijk kwam het toch tot geweld.

In een herkenbaar patroon worden kinderen ingezet om een confrontatie uit te lokken. Een jongen steelt een Israëlische vlag uit handen van een pro-Israël demonstrant, waarna de man de jongen achterna rent, omsingeld wordt door pro-Palestina betogers en wordt geslagen. Anderen snellen hem te hulp, waarna er een groot gevecht ontstaat. Gelukkig weet de politie het gevecht te beëindigen.

Pro-Palestijnse betogers gingen ook naar het Diamond District om daar joden lastig te vallen. In onderstaande video zijn een groep Arabieren in een auto te zien die vloeken en schelden naar voorbijgangers. Ook ligt er een gewonde man op straat. Een grotere groep pro-Palestina betogers loopt met vlaggen over straat.

Even verderop wordt iemand door een meute geschopt en geslagen terwijl hij op de grond ligt. Omstanders lijken het voorval vooral te negeren.

Op verschillende locaties in de stad werden vielen pro-Palestijnse demonstranten joden lastig, waaronder een menigte die gasten aanviel in een restaurant door ze te bespugen.

Het Israëlische consulaat in New York zei vrijdag dat de golf van protesten gewelddadiger was dan voorheen.

“De demonstraties zijn groter, giftiger en helaas ook gewelddadiger. Er is een direct verband tussen de uitgesproken agenda van Hamas, die gezworen is tot vernietiging van Israël, en de slogans van de demonstranten die de legitimiteit van Israël als de Joodse natiestaat ondermijnen ”, zei het consulaat in een verklaring.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)