“Veranderingsblok” wil komende dinsdag nieuwe regering inzweren

Yesh Atid-leider Yair Lapid tidens een persconferentie waarin hij de rotatieovereenkomst met Bennett bekend maakt.

Yesh Atid-leider Yair Lapid en Yamina-voorzitter Naftali Bennett zetten vaart achter de coalitieonderhandelingen met als doel om komende dinsdag een nieuwe regering in te zweren.

Volgens een bron die met The Times of Israel sprak, maken de Yesh Atid en Yamina leiders zich zorgen over de pogingen van premier Benjamin Netanyahu om Yamina-leden ervan te overtuigen zich tegen nieuwe regering onder Lapid en Bennett te verzetten. Yamina-lid en Amichai Chikli liet vorige week al weten voornemens te zijn om tegen een regering van Lapid en Bennett te stemmen.

Om Netanyahu te omzeilen, werken Lapid en Bennett aan het afronden van coalitieovereenkomsten tussen de partijen in de komende twee dagen, aldus de bron. De onderhandelingsteams van Lapid en Bennett hielden zaterdagavond marathongesprekken tot in de vroege uren van zondagochtend, waarin “aanzienlijke vooruitgang” werd geboekt, meldde de openbare omroep Kan.

Volgens Kan hopen de twee op maandag een onderhandelingsovereenkomsten te sluiten en zijn de algemene mechanismen en basisprincipes waarmee een dergelijke regering zou werken grotendeels overeengekomen. Het belangrijkste overgebleven twistpunt is de verdeling van ministeries en Knesset-posities.

Lapid, die vorige week het presidentiële mandaat ontving om een regering te vormen, leidt de onderhandelingen namens centrumlinks. Aangenomen wordt dat de partijen zijn overeengekomen dat Bennett de eerste twee jaar als premier zal dienen en Lapid de laatste twee.

Maar de inspanningen om een centrumlinkse coalitie te vormen hangen aan een zijden draadje, gezien de tegenstand van leden van de Knesset die hen mogelijk zou kunnen dwarsbomen: zonder Chikli kan Lapid, inclusief Yamina, rekenen op de steun van 57 zetels in het parlement, tegenover 53 (inclusief Chikli) voor de partijen die Netanyahu steunen.

Hoewel in Israël een regering gevormd kan worden die geen meerderheid heeft van 61 zetels in de 120 zetels tellende Knesset, moeten er wel meer leden van de Knesset voor de regering stemmen dan tegen. De islamistische Ra’am-partij, met vier zetels, zou daarom het veranderingsblok naar 61 kunnen brengen, of kunnen voorkomen dat er een regering wordt gevormd door het pro-Netanyahu blok 57 zetels te geven en een gelijkspel te veroorzaken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)