Canadese rechtbank schrapt etiketteringsvereiste voor producten uit Judea en Samaria

Israëlische wijnen in een Canadese winkel. Foto YouTube

Producten van Israëlische bedrijven in Judea en Samaria kunnen weer als ‘made in Israël’ verkocht worden in Canada. Het Canadese Federale Hof van Beroep verwierp een uitspraak van een lagere rechtbank die de etikettering van producten uit Israëlische nederzettingen vereiste.

Volgens het Federale Hof was de beslissing van een lagere rechtbank onjuist. In plaats daarvan zou de beslissing terug moeten gaan naar het Canadese Voedselinspectiebureau (CFIA), dat eerder had toegestaan ​​dat wijnen die door Joden in Judea en Samaria waren gemaakt, als producten uit Israël werden geëtiketteerd.

De Canadese federale rechtbank oordeelde in 2019 dat dergelijke labels “vals, misleidend en bedrieglijk” zijn, na een petitie tegen de CFIA door David Kattenburg, een freelanceschrijver en wetenschapsleraar en anti-Israël activist.

Shimon Koffler Fogel, president van het Canadese Centrum voor Israëlische en Joodse Zaken, zei tegen de Jerusalem Post dat zijn organisatie van plan is om informatie aan de CFIA te verstrekken terwijl deze de zaak opnieuw wordt beoordeeld.

“CIJA is van mening dat de huidige etiketteringspraktijken volledig in overeenstemming zijn met de vrijhandelsovereenkomst tussen Canada en Israël, evenals met de Canadese en internationale wetgeving,” zei Fogel. “We weten dat deze zaak deel uitmaakt van een bredere campagne om Israëlische en Israëlische goederen te boycotten. Totdat er een definitieve statusovereenkomst is tussen Israël en de Palestijnen, moeten wijnen die onder het gezag en het regelgevingskader van Israël worden geproduceerd, dienovereenkomstig worden geëtiketteerd.”

Psagot Winery, gelegen op de Westelijke Jordaanoever, was een respondent in de zaak. De CEO Yaakov Berg zei dat de wijnen “in Israël worden gemaakt door een Israëlisch bedrijf dat Israëlische belastingen betaalt en onderworpen is aan de Israëlische wet.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!