7 mensen gearresteerd bij evacuatie illegale buitenpost op de Westbank

De illegale nederzetting Oz Zion was 29 april het doelwit van molotovcocktails. Foto Twitter.

Zeven mensen werden woensdag gearresteerd door de grenspolitie voor het aanvallen van wetshandhavers bij het evacueren van een illegale Joodse buitenpost op de Westelijke Jordaanoever.

Verschillende gebouwen werden gesloopt in Oz Zion, gelegen tussen Jeruzalem en Ramallah. Er waren geen meldingen van verwondingen.

Volgens Kan News woonden in de buitenpost een gezin en een kleine commune van zo’n 20 jongeren. Verschillende mensen gooiden voorwerpen naar de troepen en probeerden zichzelf in een gebouw te barricaderen.

Oz Zion is de afgelopen jaren onder de regering van voormalig premier Benjamin Netanyahu meerdere keren door de regering afgebroken en door kolonisten herbouwd.

<em>Vanmorgen zijn de troepen van Magav (de grenspolitie) en het burgerlijk bestuur begonnen met de evacuatie van verschillende gebouwen in Givat Oz Zion in Binyamin</em>

De kwestie van illegale buitenposten heeft al enige druk gelegd op de fragiele coalitieregering, en met name de verwachte evacuatie van de illegale buitenpost Evyatar, bij Ariel.

Zondag verwierpen het Israëlische leger een beroep tegen de geplande evacuatie en sloopte Evyatar. “De buitenpost van Evyatar is illegaal opgericht. Alles werd gedaan in volledige overtreding van de wet en zonder enige eigendoms- of planningsovereenkomsten’, zei het IDF Central Command.

Het land waarop Evyatar in april werd hersteld, behoorde historisch gezien toe aan de aangrenzende Palestijnse dorpen Beita, Kablan en Yitma, hoewel de bewoners al tientallen jaren de toegang ertoe is ontzegd wegens veiligheidsredenen, zegt de IDF.

De buitenpost is de afgelopen twee maanden snel gegroeid en is uitgegroeid tot ongeveer 50 gebouwen voor tientallen gezinnen. De Facebook-pagina van de buitenpost beweert dat Evyatar contiguïteit tussen de omliggende Palestijnse dorpen voorkomt en tegelijkertijd de Israëlische nederzetting Tapuah verbindt met de Za’atara Junction en de Migdalim-nederzetting.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei maandag dat Evyatar met de grond gelijk zal worden gemaakt in overeenstemming met legerorders en dat de kwestie geen bron van verdeeldheid binnen de regering zou zijn.

In het gebied rond Evyatar zijn de afgelopen weken herhaaldelijk botsingen geweest tussen Israëlische troepen en Palestijnen na het herstel van de buitenpost. Evyatar is al verschillende keren met de grond gelijk gemaakt sinds het in 2013 werd gebouwd na de moord op Yitzhar-inwoner Evyatar Borovsky tijdens een steekaanval op het Tapuah-knooppunt.

Palestijnen in de buurt van het aangrenzende Beita hebben stenen naar troepen gegooid en stukken land in brand gestoken, terwijl Israëlische soldaten hebben gereageerd met munitie voor oproerverspreiding en in sommige werd er met scherp geschoten. De afgelopen weken zijn bij de gevechten vier Palestijnen omgekomen door Israëlisch vuur.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!