‘Voedselrevolutie’ van in het laboratorium gekweekte kip komt op gang in eetcafe Ness Ziona

<em>Een kijkje achter de schermen bij SuperMeat</em>

In een klein restaurant in een onopvallend gebouw in een wetenschapspark in de stad, kauwden diners op hamburgers en rijstrolletjes met gehakt vlees gemaakt met “gekweekte kip” – vlees dat wordt gekweekt in de aangrenzende SuperMeat-productielocatie.

The Chicken, zoals het eetcafé wordt genoemd, is een soort proeftuin voor SuperMeat en organiseert periodieke testmaaltijden om feedback van klanten te genereren in afwachting van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Het donkere interieur van het restaurant wordt omlijst door grote ramen die uitkijken op een helder verlicht laboratorium, waar technici grote roestvrijstalen fermentatievaten in de gaten houden.

“Dit is de eerste keer in de wereld dat mensen een gecultiveerd vleesproduct kunnen proeven, terwijl ze de productie en het productieproces met eigen ogen kunnen aanschouwen”, zegt Ido Savir, CEO van SuperMeat.

Het proces omvat het kweken van cellen uit een bevrucht kippenei. Celculturen krijgen een plantaardige vloeistof met daarin eiwitten, vetten, suikers, mineralen en vitamines. Omdat al het voer direct in productie gaat, groeit het snel en verdubbelt de massa binnen enkele uren, zegt het bedrijf.

De ontwikkelaars zeggen dat ze ethische en duurzame manieren ontwikkelen om slachtvrij vlees te maken, waarbij het product wordt gekweekt zonder gebruik te maken van genetische manipulatie of antibiotica.

Het bedrijf kan momenteel “honderden kilo’s” per week produceren, zei Savir. Hij hoopt wettelijke goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse Food and Drug Administration, zodat de productie kan worden opgevoerd tot een “commerciële” schaal.

SuperMeat is niet de eerste die alternatieve vleesproductie ontwikkelt. In december schreef een restaurant in Singapore geschiedenis toen het als eerste in het laboratorium gekweekt kippenvlees verkocht.

De vraag of het product als vlees moet worden beschouwd, is niet alleen een vraag voor vegetariërs, maar ook door rabbijnse autoriteiten.

Het produceren van vlees op een diervriendelijke manier die het milieu niet schaadt, is een positieve ontwikkeling die “de wereldproblemen zal redden”, zei Rabbi Eliezer Simcha Weisz, een lid van de Israëlische Opperrabbinaatsraad.

Hoewel rabbijnen het nieuwe proces zouden moeten leren en er toezicht op moeten houden, zei Weisz dat hij verwachtte dat het product uiteindelijk een koosjere aanduiding zou krijgen.

Savir gelooft dat de technologie de mensheid ten goede kan veranderen.

“Zoals we zagen met de revolutie van de smartphone, zodra deze beschikbaar is, zullen we zoveel vlees gaan produceren”, zei hij. “Het zou de voedselzekerheid voor landen over de hele wereld vergroten, een zeer duurzaam, diervriendelijk en efficiënt proces.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!