Bahrein benoemt eerste ambassadeur in Israël

Khaled Youssef Al Jalahma.

De Bahreinse monarch Hamad bin Issa Al Khalifa heeft dinsdag Khaled Yousef al-Jalahmah als eerste ambassadeur van de eilandstaat in Israël benoemd.

Al-Jalahmah was eerder plaatsvervangend ambassadeur in de Verenigde Staten, naast andere hoge posten in de Bahreinse diplomatieke dienst.

Bahrein en Israël ondertekenden afgelopen september een normalisatieovereenkomst als onderdeel van de Abraham-akkoorden, een door Amerika geleid initiatief om de banden tussen Jeruzalem en zijn Arabische buren te normaliseren. Andere Arabische staten die zich bij de akkoorden aansloten waren de Verenigde Arabische Emiraten, Soedan en Marokko.

Bahrein moet nog een ambassade in Israël vestigen en er is geen datum vastgesteld voor de uitzending van al-Jalahma naar de Joodse staat. Israël heeft al een operationele ambassade in Manama, de hoofdstad van Bahrein.

De aankondiging van dinsdag kwam nadat minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zondag een ontmoeting had met zijn Bahreinse ambtgenoot Abdullatif al-Zayani in Rome voor hun eerste ontmoeting sinds de nieuwe Israëlische regering eerder deze maand werd beëdigd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!