Drie landen vragen Israël om door Palestijnen geweigerde vaccins

Toenmalig premier Netanyahu inspecteert de aankomst van een zending coronavaccins in december 2020. Foto YouTube.

Drie landen hebben Israël benaderd om de 1 miljoen coronavaccins te verkrijgen die de Palestijnse Autoriteit heeft geweigerd om van Israël in ontvangst te nemen omdat de houdbaarheidsdatum van de vaccins eind juni verloopt.

Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben 3 niet geïdentificeerde landen gevraagd of zij de vaccins kunnen krijgen aangezien de overeenkomst met de Palestijnse Autoriteit is mislukt. Israël zou momenteel in gesprek zijn met de landen in kwestie over het leveren van de 100.000 doses die door de PA zijn teruggestuurd.

Als er een overeenkomst wordt bereikt, zou dit onder dezelfde voorwaarden zijn als de overeenkomst met de Palestijnen, waarbij Israël wordt terugbetaald met toekomstige zendingen van het coronavaccin naar die landen.

Ondertussen heeft de Palestijnse Autoriteit bekend laten maken dat het opnieuw wil onderhandelen over de voorwaarden van de recente overeenkomst met Israël om 1 miljoen Pfizer coronavaccins te ontvangen, op voorwaarde dat het vaccins betreft die pas verlopen aan het einde van juli.

Israël kondigde vrijdag de geplande overdracht aan en stuurde onmiddellijk een eerste zending van 100.000 vaccins naar Ramallah. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst overhandigde Israël de vaccins waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verloopt in ruil voor vaccins die de PA van Pfizer heeft besteld, maar die naar verwachting pas later dit jaar worden geleverd.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)