Nieuwe botsingen in Sheikh Jarrah

Palestijnen gooien stoelen en andere voorwerpen naar joden in Sheikh Jarrah.

In de Sheikh Jarrah wijk in Oost-Jeruzalem vonden zondag botsingen plaats tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen over de geplande uitzetting van tientallen Palestijnse families.

Palestijnse media meldden dat Palestijnen vuurwerk afvuurden op Israëlische veiligheidstroepen in confrontaties in de buurt. Naar verluidt werden versterkingen voor Israëlische veiligheidstroepen naar Sheikh Jarrah gestuurd om de Palestijnse relschoppers het hoofd te bieden.

Ook zaterdag raakten Joodse Israëliërs en Palestijnen slaags in Sheikh Jarrah, waarbij volgens Palestijnse media Israëliërs huizen van Arabische bewoners aanvielen, wat leidde tot gevechten tussen de twee partijen. Ondanks de berichten toonden videobeelden gepubliceerd door de Otzma Yehudit-partij joden die rond een tafel zaten terwijl Palestijnen stoelen en andere voorwerpen naar hen gooiden, waarop de Joodse inwoners de stoelen terug gooiden.

De spanningen in de wijk Sheikh Jarrah namen hun aanvang in mei nadat de rechtbank van Jeruzalem een beroep had afgewezen tegen een beslissing om een aantal Palestijnse bewoners van de wijk uit hun huizen te zetten. De rechtbank oordeelde dat de huidige bewoners jarenlang de vereiste huur niet hadden betaald en de aanspraken van de Joodse Israëliërs op het pand niet hadden kunnen weerleggen.

De spanningen rond de uitzettingen, samen met de spanningen rond de botsingen tussen Israëlische troepen en Palestijnen op de Tempelberg, kwamen tot een hoogtepunt op Jeruzalem-dag, toen Hamas raketten afvuurde op Jeruzalem en een 11-daags conflict uitbrak.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)