Duitse mediagigant: wie tegen Israël is, hoeft niet bij ons te werken

Mathias Döpfner, CEO van Axel Springer. Foto YouTube.

Werknemers die klagen over het plaatsen van een Israëlische vlag buiten Europa’s grootste digitale uitgeverij mogen op zoek naar een nieuwe baan, zei Mathias Döpfner, CEO van Axel Springer SE, afgelopen donderdag tegen de 16.000 werknemers van het bedrijf.

“Ik denk, en ik ben heel eerlijk tegen u, dat iemand die een probleem heeft met een Israëlische vlag die hier een week na antisemitische demonstraties wordt gehesen, een nieuwe baan moet zoeken”, zei hij in een videoconferentie met medewerkers.

Het in Berlijn gevestigde bedrijf Axel Springer werd opgericht in West-Duitsland in 1946 en is de grootste digitale uitgever in Europa. Het bedrijf is eigenaar van Bild, Die Welt, Business Insider, Politico Europe en vele andere nieuwsmerken, evenals de grootste advertentiewebsite van Israël, Yad2.

“Wij steunen het Joodse volk en het bestaansrecht van de staat Israël” staat op de website als een van de vijf essentiële waarden van Axel Springer.

Tijdens de bijeenkomst voor werknemers vorige week donderdag sprak Döpfner over de klachten die hij had gekregen over het hijsen van de Israëlische vlag buiten het hoofdkantoor van het bedrijf in Berlijn.

“Na deze weken van verschrikkelijke antisemitische demonstraties, hebben we besloten om op het hoofdkantoor van ons gebouw naast de Europese vlag, de Duitse vlag, [en] de Berlijnse vlag, de Israëlische vlag een week op te hijsen als een gebaar van solidariteit”, zei hij. “We accepteren dit soort agressieve antisemitische bewegingen niet.”

Sommige mensen zeggen dat ze niet wilden werken voor een bedrijf dat zoiets doet, zei Döpfner.

“Ik denk dat dat ook een goed punt is… Zo iemand past niet bij dit bedrijf en zijn waarden”, zei hij. “Het is heel eenvoudig.”

Döpfner zei kritische vragen te verwelkomen en dat sommige klagers goede punten hadden, waarop hij heeft gereageerd. “Maar deze fundamentele oppositie [tegen de Israëlische vlag] valt buiten het spectrum van acceptabele reacties”, zei Döpfner.

Foto van de Israëlische vlag bij het hoofdkantoor van Axel Springer. Foto Hananya Naftali.

Axel Springer hing in mei de Israëlische vlag op voor het hoofdkantoor, na antisemitische uitingen bij pro-Palestijnse demonstraties in Duitsland, waaronder marsen naar synagogen, het schreeuwen van antisemitische leuzen, aanvallen op Joodse instellingen en het verbranden van Israëlische vlaggen.

“Wie zulke protesten gebruikt om hun haat tegen Joden te verkondigen, maakt misbruik van hun recht om te protesteren”, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel destijds.
“Iedereen die antisemitische haat verspreidt, zal de volle kracht van de wet voelen”, voegde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer eraan toe.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!