Gantz wil annulering nieuwe vlaggenmars door Oude Stad van Jeruzalem

Israëlische vlag in de Oude Stad van Jeruzalem. Foto YouTube.

Minister van Defensie Benny Gantz eiste zaterdag de annulering van de uitgestelde vlaggenparade die naar 10 juni werd verplaatst nadat op 10 mei Hamas een spervuur ​​​​van raketten op Jeruzalem afvuurde en er 11 dagen van gevechten uitbraken.

Een functionaris zei zaterdag dat de politie uiteindelijk de beslissing zal nemen of de mars – die ook door de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem gaat – mag worden gehouden.

Veiligheidsfunctionarissen waarschuwden dat de mars door Hamas zou kunnen worden gebruikt als rechtvaardiging voor een hernieuwd conflict met Israël. Ambtenaren waarschuwden ook dat de gebeurtenis en de toenemende spanningen in de hoofdstad verdere inspanningen voor een veel omvattender kalmte met Palestijnse terreurgroepen in de Gazastrook zouden kunnen belemmeren.

Gantz hield zaterdag laat een situationele evaluatie met de stafchef van de IDF, luitenant-generaal. Aviv Kohavi, procureur-generaal Avichai Mandelblit, politiecommissaris Yaakov Shabtai en andere topveiligheidsfunctionarissen.

In een verklaring na de bijeenkomst benadrukte de minister van Defensie aan alle ambtenaren de noodzaak van verantwoordelijk gedrag. Opvallend was dat bij de bijeenkomst de minister van Openbare Veiligheid, Amir Ohana, van de Likud-partij van premier Benjamin Netanyahu, wiens kantoor toezicht houdt op de politie, niet aanwezig was.

Politiefunctionarissen werden zondag aangesteld om een ​​vergadering te houden waarin zal worden besloten of het evenement al dan niet wordt toegestaan. Knesset-lid
Bezalel Smotrich, leider van de religieuze zionistische, berispte Gantz zondag vanwege zijn oproepen om de parade op te schorten.

“We hebben niet 2000 jaar gewacht op een Joodse, onafhankelijke en soevereine staat om alleen maar een laffe minister van Defensie te hebben die publiekelijk heeft gecapituleerd voor de terroristische dreigingen van Hamas (en in feite uitnodigt tot meer bedreigingen en meer terrorisme) en probeert te voorkomen dat Joden marcheren met Israëlische vlaggen in de heilige stad Jeruzalem en de verenigde hoofdstad”, schreef Smotrich op Twitter.

“Ik verwacht dat premier Benjamin Netanyahu en minister van Openbare Veiligheid Amir Ohana zullen aankondigen dat de mars doorgaat.”

Ondertussen hebben Amerikaanse functionarissen Israël gevraagd om af te zien van acties die spanningen in Jeruzalem zouden kunnen aanwakkeren en wordt er op aangedrongen om de bemiddelingspogingen tussen de Joodse staat en Hamas een doorbraak te laten bereiken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!