Hamas: tunnelnetwerk nagenoeg onbeschadigd

<em>Beelden van Al Jazeera vanuit het Hamas tunnelcomplex</em>

Volgens Hamas leider Yahya Sinwar zou nog geen 3 procent van het tunnelsysteem van Hamas zijn vernietigd.

Sinwar maakte de opmerking een dag nadat Al-Jazeera beelden uitzond vanuit de tunnels in Gaza in een poging van Hamas om de bewering van Israël dat het ‘t tunnelnetwerk ernstig heeft beschadigd te weerleggen.

In de beelden geeft een medewerker van Hamas toe dat er schade aan de tunnels was, maar beweert dat deze beperkt was en dat het systeem al is gerepareerd.

Volgens Al-Jazeera zouden de beelden gefilmd zijn na het einde van de meest recente ronde van gevechten tussen Israël en de terreurgroepen in Gaza.

Het verslag toonde de betonnen muren van de tunnels en een commando- en controlekamer die tijdens de recente gevechten zou zijn gebruikt, evenals munitieopslag.

De beweringen van de terreurgroep zijn in tegenspraak met de IDF, die heeft gezegd dat het meer dan 100 kilometer aan Hamas-tunnels in de Gazastrook heeft vernietigd tijdens de recente gevechten.

Dit maakte grote delen van de ondergrondse infrastructuur van de terreurgroep onbruikbaar – ongeveer een derde daarvan, volgens IDF-beoordelingen – en, nog belangrijker, toonde Hamas dat hun ondergrondse bunkers kwetsbaar zijn voor aanvallen.

De aanval van de IDF op het tunnelnetwerk van Hamas begon met een massale luchtaanval op de vierde nacht van het conflict, die bedoeld was om de terreurgroep ervan te overtuigen dat Israël op het punt stond een grondinvasie te lanceren en dat het daarom zijn strijders naar de doorgangen onder Noord-Gaza moest sturen.

Defensiefunctionarissen pochten aanvankelijk dat ze geloofden dat honderden Hamas-terroristen in de tunnels zaten en waren omgekomen bij de daaropvolgende bombardementen. Uiteindelijk bleek het plan slechts gedeeltelijk gewerkt te hebben en werden misschien enkele tientallen Hamas-terroristen gedood.

Het vermogen van Israël om consequent ondergrondse doelen aan te vallen zou ook bedoeld zijn als boodschap aan Hezbollah in Libanon, dat een eigen enorm complex onderhoudt van tunnels en bunkers.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)