Israëlische studie stelt verband vast tussen Pfizer coronavaccin en zeldzame bloedziekte

Het Pfizer coronavaccin

Er is een verband vastgesteld tussen het Pfizer-coronavaccin en een hernieuwde kans op trombotische trombocytopenische purpura (TTP) bij patiënten die de zeldzame bloedziekte reeds hebben gehad, zeiden Israëlische onderzoekers maandag.

TTP is een auto-immuunziekte die bloedstolsels veroorzaakt in verschillende organen in het lichaam. Deze stolsels kunnen de stroom van zuurstofrijk bloed naar belangrijke organen zoals de hersenen, de nieren en het hart beperken of blokkeren, met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg.

De onderzoekers van het Instituut voor Hematologie van het Shamir Medical Center zeiden dat ze op het probleem werden gewezen nadat ze een plotselinge toename van TTP in Israël vaststelden – vier gevallen ontdekt in één maand vergeleken met twee of drie gevallen per jaar.

Het medische team zei dat ze een “chronologisch verband” hadden gevonden tussen de vaccinatie van de patiënt en het begin van de symptomen van de ziekte en benadrukte dat dit geen nieuwe patiënten zijn maar mensen bij wie de ziekte oplaaide na een lange periode van remissie.

Als gevolg hiervan adviseerde het medische team, onder leiding van Dr. Maya Koren-Michowitz, hoofd van de hematologie en het translationele hemato-oncologielaboratorium, om mensen die TTP hebben gehad alleen te vaccineren als een speciale toestemming hebben van hun arts.

“Artsen en patiënten moeten alert zijn op de klinische symptomen: zwakte, vermoeidheid, neurologische aandoeningen, bloedingen en pijn op de borst”, zei het team in een persbericht.

Ze riepen ook “gezonde mensen” die zijn ingeënt op om waakzaam te zijn en onmiddellijk medische hulp in te roepen als er symptomen optreden. Vroege diagnose en moderne behandelingen hebben de overlevingskans van TTP-patiënten verhoogd van 10% in het verleden tot 80% vandaag.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)