Lapid en Bennett verwachten vandaag coalitieovereenkomst

Yair Lapid en Naftali Bennet nemen een selfie. Foto Facebook.

Yesh Atid-leider Yair Lapid en Yamina-chef Naftali Bennett zijn optimistisch over hun vooruitzichten om een nieuwe regering te vormen die premier Benjamin Netanyahu als premier zal vervangen, hoewel er nog verschillende obstakels moeten worden overwonnen.

De twee hopen dinsdag president Reuven Rivlin te informeren dat ze in staat zijn een regering te vormen, met als doel deze volgende week op 9 juni in te zweren. Lapid, die momenteel formateur is, heeft tot woensdagavond om de klus te klaren.

Eerder werd gemeld dat de partijen “aanzienlijke vooruitgang” hadden geboekt na nachtelijke coalitiebesprekingen, nadat Bennett zondag had aangekondigd dat hij met de politieke tegenstanders van Netanyahu in gesprek zou gaan. Lapid voorspelde tijdens een factievergadering dat Netanyahu op het punt staat te worden afgezet, maar erkende dat er “obstakels” blijven.

Een van die mogelijke obstakels is de eis van de nummer 2 Yamina, Ayelet Shaked, om lid te worden van de benoemingscommissie voor rechters, een functie die al beloofd was aan Merav Michaeli, de leider van de Arbeidspartij. Michaeli heeft nog niet op de eis gereageerd, maar de zaak zou volgens berichten oplosbaar zijn.

Nieuwe Hoop-leider Gideon Sa’ar wil in het regeerakkoord een clausule opnemen dat de taak van de procureur-generaal in twee functies moet worden opgesplitst. Ook wil hij de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in de wet te verankeren. Een standpunt wat op flinke weerstand van de de linkse facties in de coalitie kan rekenen.

Als Yamina en het ‘veranderingsblok’ van anti-Netanyahu-partijen hun twistpunten oplossen, hebben ze nog de steun nodig van de islamistische Ra’am partij of een deel van de Verenigde Arabische Lijst.

Shaked ontmoette maandag Ra’am-leider Mansour Abbas, die volgens de krant Haaretz eiste dat een van de wetgevers van zijn partij zou worden benoemd tot plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken. Shaked, die volgens rapporten minister van Binnenlandse Zaken zal worden als de regering wordt gevormd, zou fel gekant zijn tegen de eis.

Onder de opkomende rotatieovereenkomst tussen Yamina en Yesh Atid, zal Bennett twee jaar als premier dienen voordat hij de teugels overdraagt aan Lapid. Als het lukt om een regering te vormen zal de coalitie bestaan uit een mix van rechtse, centristische en linkse partijen die weigeren zich aan te sluiten bij een regering onder leiding van Netanyahu, die terechtstaat in drie strafzaken.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)