Lapid wil banden met de Democratische partij in de VS herstellen

Logo van de Amerikaanse Democratische Partij. Foto YouTube.

Israël wil de betrekkingen herstellen met de regerende Amerikaanse Democratische Partij nadat deze herhaaldelijk zijn beschadigd tijdens de ambtstermijn van voormalig premier Benjamin Netanyahu, zei minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid op maandag.

“Het beleid ten aanzien van de Democratische Partij was beschamend en gevaarlijk”, zei Lapid in een toespraak op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de machtsoverdracht van de vertrekkende minister Gabi Ashkenazi van Blauw & Wit, die de politiek verlaat.

“Ik heb vaak tegen dit beleid gewaarschuwd, maar de vertrekkende regering heeft een roekeloze gok gewaagd in de beslissing om zich aan te sluiten bij de Republikeinen en de positie van Israël in de Verenigde Staten in gevaar te brengen”, zei Lapid.

“De Republikeinen zijn belangrijk voor ons, maar ze zijn niet de enigen en we hebben nu te maken met een Democratisch Witte Huis, Senaat en Huis van Afgevaardigden. We moeten onze benadering van de Democratische partij veranderen”, zei hij.

Lapid zei dat hij zondag in een telefoongesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken had aangegeven dat het zijn intentie was om relaties op te bouwen op basis van wederzijds respect en te streven naar een betere dialoog.

Lapid merkte ook op dat Israël zijn gehavende betrekkingen met de Amerikaans-Joodse gemeenschap moet herstellen, die grotendeels links-progressief is en vaak uiterst kritisch was over het beleid van de regering-Netanyahu.

“Het feit dat we worden gesteund door evangelische groepen en anderen in de VS is belangrijk, maar de Joden van de wereld zijn meer dan bondgenoten van Israël. Ze zijn familie”, zei Lapid maandag.

“Alle stromingen van het jodendom – reformatorisch, conservatief en orthodox – zijn onze familie en familiebanden zijn de belangrijkste banden om te koesteren”, zei Lapid.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)