Luister en kijk naar de bevrijding van de Klaagmuur 54 jaar geleden

<em>Beelden van de bevrijding van de Kotel en een kortere versie van de radio opname die hieronder is te beluisteren</em>

Het radiofragment is een van de meest meeslepende opnames in de moderne geschiedenis van Israël. Te horen zijn dramatische geluiden van Israëlische strijdkrachten die op 7 juni 1967 de Oude Stad van Jeruzalem en de Westelijke Muur bevrijden.

Hieronder volgt een vertaling.

Kolonel Motta Gur [op luidspreker]: Alle compagniescommandanten, we zitten nu op de bergkam en we zien de Oude Stad. Binnenkort gaan we naar de oude stad van Jeruzalem, waar alle generaties van hebben gedroomd. We zullen de eersten zijn die de oude stad binnengaan. De tanks van Eitan zullen links oprukken en de Leeuwenpoort binnengaan. Het laatste rendez-vous is op het open plein erboven.

[Het open plein van de Tempelberg.]

[Applaus van de soldaten.]

Kolonel Motta Gur kondigt via de legerradio aan: De Tempelberg is in onze handen! Ik herhaal, de Tempelberg is in onze handen!

Alle krachten, stop met vuren! Alle krachten, stop met vuren!

Yossi Ronen: Ik loop nu de trap af richting de Westelijke Muur. Ik ben geen religieus man, dat ben ik ook nooit geweest, maar dit is de Westelijke Muur en ik raak de stenen van de Westelijke Muur aan.

Soldaten: [zegt de ‘Shehechianu’-zegen]: Baruch ata Hashem, elokeinu melech haolam, she-hechianu ve-kiemanu ve-hegianu la-zman ha-zeh. [Vertaling: Gezegend zijt Gij Heer G-d Koning van het Universum die ons heeft ondersteund en bewaard en ons tot op de dag van vandaag heeft gebracht]

Rabbi Shlomo Goren: Baruch ata Hashem, menachem tsion u-voneh Yerushalayim. [Vertaling: Gezegend zijt gij, die Sion troost en Jeruzalem bouwt]

Soldaten: Amen!

[Soldaten zingen ‘Yerushalaim Shel Zahav’ naast de Westelijke Muur.]

Klik hier om naar de historische live Hebreeuwse uitzending van Kol Israel op 7 juni 1967 van de bevrijding van de Tempelberg en de Westelijke Muur door de IDF te luisteren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)